Naslovnica SPORT Preminuo Žarko Varajić, kapiten zlatne generacije KK Bosna Kapiten zlatne generacije KK...

Preminuo Žarko Varajić, kapiten zlatne generacije KK Bosna Kapiten zlatne generacije KK Bosna koja je osvojila titulu prvaka Evrope, Žarko Varajić, preminuo je u 67. godini života.

0

Varajić će ostati upamćen kao jedan od velikana igre ispod obruča, a njegov rekord od 45 poena u finalu Kupu evropskih šampiona protiv Varezea, kada je Bosna osvojila titulu prvaka, ni dan danas nije srušen.

Tokom bogate karijere, Varajić je igrao za Bosnu, Sutjesku i Al Ainu iz Emirata. Rođen je u Nikšiću 1951. godine, a preminuo je nakon duge i teške bolesti.

Kao igrač je tri puta osvojao prvenstvo bivše države Jugoslavije i dva puta je osvojio Kup, a s reprezetnacijom je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu.

Također, u dresu reprezentacije Jugoslavije osvojio je Evropsko prvenstvo 1977. godine u Belgiji i bronzanu medalju dvije godine poslije u Italiji.

Žarko Varajić ujedno je i dobitnik šestoaprilke nagrade, najvećeg društvenog priznanja grada Sarajeva 1979. godine i njegovo će ime sigurno zlatnim slovima biti upisano u historiju bh. košarke, ali i grada Sarajeva i države BiH.

Loading...