10 C
Bihać
Utorak, 15 Juna, 2021

Preskakanje treninga negativno utječe na vaše zdravlje

Preskakanje treninga neće vas ubiti, ali ako sve češće i češće preskačete vježbe to bi moglo utjecati na vaše zdravlje. Ako nemate redovnu tjelesnu aktivnost, mogli biste iskusiti ove ružne nuspojave.

Masna jetra

Ukoliko niste tjelesno aktivni to može naštetiti vašem zdravlju na mnogo načina. Razmislite o svojoj jetri, organu koji često zaostaje za srcem kad razmišljate o povratku u formu. Nedavna istraživanja sugeriraju da masnoća u jetri može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa neovisno o vanjskim znakovima prekomjerne tjelesne težine. Istraživači mogu mjeriti masnoću u jetri putem metaboličkih proizvoda koji se nazivaju metaboliti poput dimetil gvanidino valerata (DMGV) koji se javlja unutar stanica. DMGV je nedavno identificiran kao marker bezalkoholne masne bolesti jetre.

Dobra vijest je da se razina tog metabolita i ostalih povezanih s kardiometaboličkim zdravljem smanjuje ukoliko vježbate. Naučnici iz Massachusettsove opće bolnice koji izvještavaju u ‘Cirkulaciji 2020.’ objašnjavaju da je samo 12 minuta kardiopulmonalne tjelovježbe (poput hodanja, trčanja ili vožnje biciklom) utjecalo na određene metabolite povezane s dugoročnim zdravljem. DMGV, koji je povezan s rizikom od dijabetesa i bolesti jetre, opao je za 18%, dok je glutamat, metabolit povezan sa srčanim bolestima, dijabetesom i smanjenom dugovječnošću, pao za 29%.

Slabljenje mišića i gubitak snage

Jedna od najružnijih nuspojava manjka tjelesne aktivnosti je da brzo gubimo blagodati svih vježbi koje smo prethodno radili. Kako ljudi stare, progresivno opada količina mišićne mase i snage – kaže Nučnik nutricionizma Roger A. Fielding. Njegovo istraživanje, međutim, pokazalo je da čak i fizički slabe starije odrasle osobe koje se uključe u umjereni program vježbanja mogu povratiti snagu i poboljšati pokretljivost.

– Mislim da je važno razmotriti uključivanje nekih treninga snage u našu rutinu tjelesnih aktivnosti kako bismo usporili pad mišića i snage – kaže Roger.

Smanjuje se ‘dobar’ holesterol

Lipoprotein visoke gustoće (HDL) je takozvani ‘dobar’ kolesterol koji uklanja loš holesterol LDL ili lipoprotein niske gustoće iz vašeg krvotoka tako da LDL neće stvarati opasne naslage. Ako nemate dovoljno dobrog holesterola, vjerovatno ćete imati previše lošeg. Mnoga su istraživanja pokazala korelaciju između visokog broja HDL-a i niže stope srčanih bolesti. A jedan od najboljih načina za povišenje HDL-a je redovito snažno vježbanje.

Zatvor

Neaktivnost može dovesti do zatvora čak i ako nemate drugih zdravstvenih problema.

– Redovno vježbanje može vam pomoći da se stolica kreće kroz debelo crijevo – kaže gastroenterologinja Linda Ann Lee, dr. Med.

Depresija

Psiholozi i psihijatri to nazivaju ‘zamkom neaktivnosti’. Ako ste depresivni, često imate malo energije i interesa za sudjelovanje u redovitim tjelesnim aktivnostima, a s druge strane, ako prestanete redovno vježbati, mogu se pojaviti simptomi depresije. Bez obzira osjećate li se depresivno ili ne, čini se da je najbolja prevencija za to vježbanje. Vježbanjem se oslobađaju endorfini, hemikalije koje su zaslužne da se dobro osjećate, što može smanjiti stres. Može vam pomoći da brže zaspete i mirnije spavate. Jača samopoštovanje i samopouzdanje i može vam održavati mozak pozitivno angažiranim, tako da se ne zadržavate na negativnom.

Analiza nekoliko promatračkih i intervencijskih studija otkrila je kako bi tjelesna aktivnost mogla spriječiti depresiju. Iako su neke od tih studija pokazale da su tjelesne aktivnosti niskog i visokog intenziteta od pomoći kada je u pitanju smanjenje depresije, brojna su istraživanja otkrila da snažno vježbanje ima najveći preventivni učinak.

Hipertenzija

Redovno vježbanje jača zdravlje vašeg srca. Time pritisak na zidove vaših arterija opada, što je dobro za kardiovaskularno zdravlje. Ali kad ne vježbate, vaše srce mora više raditi, a vaše arterije mogu patiti.

Viša razina šećera u krvi

Tjelovježba igra značajnu ulogu za vaš metabolizam. To utječe na to kako vaše tijelo toliko snažno obrađuje ugljikohidrate da čak i propuštanje nekoliko treninga može oslabiti kontrolu razine šećera u krvi i povećati rizik od rezistencije na inzulin, pokazalo je nedavno istraživanje u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise.

Krhke kosti

Kao i vaš mišić, i vaše kosti s godinama mogu postati slabije, a preskakanje treninga i vježbi može pogoršati taj problem. Stanje, poznato kao osteoporoza, javlja se kada se kalcij iz kosti apsorbira u krvotok, što ga čini krhkim. Američki fakultet sportske medicine preporučuje vježbe s nošenjem utega koje uključuju skakanje (poput tenisa i košarke) i trčanje.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se