PRESS VLADE USK: NUŽNO UVOĐENJE REDA U TROŠENJE BUDŽETSKIH SREDSTAVA

Vlada USK je uplatila poticaje za mlijeko proizvođačima, a uskoro će  sredstava dobiti i poljoprivrednici.

Time su izmirene obaveze  proizvođačima mlijeka i po prvi put poljoprivrednici će dobiti sredstava na vrijeme. Kako su se morala rješavati  dugovanja i iz ranijeg perioda te dodatno osigurati sredstava proizvodjačima jagodičastog voća i kornišona usljed rekordne godine u proizvodnji, za poljoprivredu nedostaje još novca. Između ostalog, to je i bio razlog da Ministarstvo finanisija  pokrene proceduru izrade rebalansa budžeta. Izmjene su potrebne i zbog manjeg priliva prihoda od indirektnih poreza.

Uz rebalans, u Ministarstvu finsansija radi se na izradi okvirnog dokumenta budžeta za naredne tri godine, a na vrijeme će se krenuti i u proceduru usvajanja najvažnijeg financijskog dokumenta za 2018. godinu. Vlada je zaustavila rast deficita, ali još uvijek je puno posla kako bi se on smanjio. Između ostalog, potrebno je vratiti 14 miliona maraka namjenskih sredstava koja su ranije utrošena. Ono na čemu će se obavezno raditi je uvođenje reda u finansiranju ustanova koje su naslonjena na budžet, prvenstveno u obrazovanju i zdravstvu.

Više discipline u trošenju budžetskih sredstava morat će se uvesti, jer, u suprotnom, jedino realno rješenje koje premijer Rošić vidi je uvođenje garanovane minimalne plaće svim budžetskim  korisnicima.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se