Prije 25 godina ubijene su heroine: Suada i Olga su simbol hrabrosti i otpora građana Sarajeva

Studentica pete godine Medicinskog fakulteta Suada Dilberović (24), porijeklom iz Dubrovnika, i 34-godišnja službenica Skupštine Bosne i Hercegovine i majka dvoje djece Olga Sučić, prve su žrtve opsade Sarajeva i agresije na BiH. One su ubijene na današnji dan na tadašnjem mostu Vrbanja.

U martu 1992. godine u Sarajevu je došlo do sukoba između pripadnika Srpske demokratske stranke (SDS) i policajaca pod kontrolom Vlade Bosne i Hercegovine kad su Srbi na Grbavici i Vracama postavili barikade, a na današnji dan, prije 25 godina, 5. aprila, održale su se demonstracije za mir na kojima su građani Sarajeva tražili od agresorskih snaga da uklone barikade i da se povuku.

No, snajperisti četničkih snaga pucali su s krova hotela i ubili Suadu koja se nalazila na Vrbanja mostu. Na istom mjestu je ubijena i Olga Sučić, zbog toga se na mostu nalazi spomenik sarajevskim heroinama koje su bile prve žrtve agresije u Sarajevu, a most je nazvan Most Suade i Olge. Na spomeniku piše “Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši.”

Suada je na samrti pitala: “Zar je ovo Sarajevo?”. Olga Sučić umrla je na putu do bolnice. Više osoba tog dana je ranjeno, među kojima je bilo i djece.

sarajevo

Dilberović i Sučić ubijene su dok su učestvovale u mirnim demonstracijama

“Idem braniti svoje Sarajevo”, kazala je Suada izlazeći iz kuće Sarajke Fahire Hadžiosmanović kod koje je stanovala kobnog 5. aprila 1992. godine. O ovoj istinskoj heroini ispjevane su i pjesme. Jedan stih kaže: “Dok Vrbanja postoji i Miljacka teče, Sarajevo Suadu zaboraviti neće…”.

Kao i Olga Sučić, pred zgradom Skupštine RBiH pridružila se hiljadama građana koji su nosili transparente “Mi smo za mir”, koji su uzvikivali: “Bosna, Bosna…”, “Ovo je Sarajevo, hoćemo mir”.

Sandra Banjac u razgovoru za Avaz.ba kazala je da ni nakon 25 godina od tragičnog trenutka ne blijede slike i uspomene na njenu najbolju drugaricu Suadu.

– Bile smo komšinice, povjeravale smo jedna drugoj najveće tajne. Olga i Suada simbol su hrabrosti i otpora građana Sarajeva. Kada se sjetim tog vremena prije rata, mi smo nekako svi živjeli kao jedan, nismo znali ko pripada kojoj nacionalnoj skupini. Suada je bila apsolutno protiv bilo kakve podjele. Ona je došla u naš grad da završi medicinu i bude uspješna i cijenjena građanka. Sarajevo je voljela najviše na svijetu i uvijek je govorila da nikada neće otići iz ovog grada. Svi znamo njenu sudbinu…- kazala je Banjac.

Ubijen 11.541 građanin

Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge započela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili ukupno 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj povijesti. Tokom opsade ubijeno je 11.541 građanin Sarajeva, od čega 1.601 dijete.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se