8.6 C
Bihać
Utorak, 21 Septembra, 2021

Prije 28 godina na Žuči je poginuo heroj Enver Šehović: Uvijek je bio sa svojim saborcima

IZVORavaz.ba

Enver Šehović, ratni komandant Prve slavne i viteške motorizovane brigade poginuo je na današnji dan prije 28 godina, u 26. godini u odbrani brda Žuč.

Povodom njegove smrti i godišnjice odbrane brda Žuč, članovi Udruženja “Prva Slavna-Viteška brigada” će položiti cvijeće na mjestu pogibije i mezarju, a večeras u 18 sati je najavljena i premijera filma o Enveru Šehoviću.

Nakon napuštanja JNA 6. aprila 1992. pristupio je formiranju jedinice u naselju Velešići. Ostat će upamćeno da je zajedno sa svojim velikim prijateljem Safetom Zajkom oslobodio brdo Žuč. Šehović je bio školovani kadar, bio je poručnik u JNA, radio je u Sarajevu u kasarni Maršal Tito. Uvijek je bio sa svojim saborcima, na prvim linijama, učestvovao u svim bitkama koje su vodile njegove jedinice.

Poginuo je 27. jula 1993. na Žuči, našla ga je granata pri komandovanju odbrane Golog brda. Ukopan je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu pored svog prijatelja Safeta Zajke. Posthumno je odlikovan najvećim priznanjem “Zlatni ljilan” i “Herojem odbrambenog rata 92-95”, te jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime.

Među mnogim borcima Armije RBiH živote je za odbranu domovine dalo i 18 pripadnika Specijalne jedinice Odreda policije “Bosna”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se