Naslovnica MAGAZIN Prije svakog treninga treba dobro zagrijati trbušnjake

Prije svakog treninga treba dobro zagrijati trbušnjake

0
Vjerovatno ste čuli da u HIIT treningu i jogi prvo morate aktivirati svoju jezgru. Vaši treneri vam ne govore to samo da bi vas impresionirali. To govore iz razloga što naši trbušni mišići igraju ključnu ulogu u vježbanju, ali i u mnogim drugim segmentima života poput ustajanja iz kreveta, hodanja, trčanja i sakupljanja stvari.

“Prije nego li počnete trčanje, trening snage ili što god da volite raditi, morate zagrijati svoje mišiće, a najviše one trbušne. Aktivirajte svoj stomak jer vaši trbušni mišići igraju važnu ulogu pri kretanju tijela. Nije važan samo njihov izgled, jer oni podržavaju vašu kičmu, koristite ih svaki put kada dišete i omogućavaju vam obavljanje funkcija poput hodanja, podizanja predmeta i saginjanja”, kaže Pridgett.

Aktivacija trbušnih mišića pomaže vam u izvođenju niza pokreta jer svaki pokret koji napravite zahtijeva korištenje trbušnih mišića. Ukoliko ne zagrijete svoje trbušne mišiće, možete se povrijediti. Zbog toga je veoma bitno da ih pet-deset minuta zagrijete prije svakog treniga.

“Prije treninga, posebno dizanja tegova, vodim svoje klijente kroz dinamično zagrijavanje kako bi njihovi trbušni mišići bili spremni za opterećenje i intenzitet koji ih čeka”, rekla je Pridgett.

Želite li zagrijati svoje trbušne mišiće uradite plank dodirujući koljenima pod i to deset ponavljanja, a potom uradite obični plank.