Prijetnje Milorada Dodika Hrvatskoj: Oslobodite Lukajića ili će biti posljedica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je zaprijetio kako bi Hrvati u Bosni i Hercegovini mogli snositi posljedice zbog činjenice da je hrvatska policija uhapsila bivšeg časnika vojske bosanskih Srba Daneta Lukajića osumnjičenog za ratne zločine počinjene nad zarobljenicima u logoru Manjača.

Komentirajući hapšenje Lukajića, kome je određen jednomjesečni pritvor u sklopu istrage pokrenute zbog sumnje da je naredio i direktno učestvovao u zlostavljanima zarobljenika u logoru Manjača, Dodik je kazao kako bi Hrvatskoj “bilo najpametnije” da ga odmah oslobodi, zaprijetivši kao će u protivnom biti posljedica, prenosi Dnevnik.hr.

– Hrvatskoj bi to bilo najpametnije da učini zbog dobrih odnosa koje njegujemo i pokušavamo izgraditi i s Hrvatima u BiH – kazao je Dodik novinarima na Mrakovici gdje je učestvovao u obilježavanju 76. godišnjice ofanzive koju su na Kozari povele njemačke i ustaške jedinice u Drugom svjetskom ratu u nastojanju da unište glavninu partizanskih snaga pri čemu je ubijeno i otjerano u logore na hiljade civila s tog prostora.

Dodik je pak ovu manifestaciju iskoristio kako bi ponovo govorio isključivo o stradanju Srba tvrdeći kako su oni bili jedini borci protiv fašizma dok su ostali, kako tvrdi, uglavnom podupirali kvislinšku NDH.

– Nemoguće je prihvatiti nametnutu kvalifikaciju komunističkog sistema da se radi o žrtvama fašizma. Radi se o ubijanju i istrjebljenju Srba u tom vremenu o čemu svjedoče brojna stratišta”, kazao je Dodik.

Ponovio je i svoje ranije tvrdnje kako su Srbi “poklonili” slobodu svim drugim narodima na području bivše Jugoslavije a nju je pak usporedio s današnjom BiH koju je opisao kao “još jednu iluziju” u koju je srpski narod na silu uguran iako mu je želja samostalna srpska država.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se