Naslovnica GLOBUS Princ Salman: Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do kraha svjetske...

Princ Salman: Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do kraha svjetske ekonomije Samo će luđak napasti pet posto svjetske zalihe

0

Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do “potpunog kraha svjetske ekonomije”, ocijenio je princ Mohamed bin Salman u televizijskom razgovoru u Sjedinjenim Američkim Državama pozivajući međunarodnu zajednicu da “odvrati” Teheran.

– Ne bude li svijet snažnom i odlučnom akcijom pokušao odvratiti Iran bit ćemo svjedoci još gore eskalacije koja će zaprijetiti svjetskim interesima – rekao je prijestolonasljednik u emisiji “60 minuta” na mreži CBS.

On je naveo kako će se snabdijevanje naftom poremetiti i cijene će skočiti do nezamislivog nivoa, upozorivši kako će posljedice osjetiti cijeli svijet.

– Ovo područje osigurava 30 posto svjetskog snabdijevanja energentima, gotovo 20 posto svjetskog prometa robe i oko četiri posto svjetskog BDP-a. Zamislite da toga nestane . To bi bio potpuni krah svjetske privrede, a ne samo saudijskog i bliskoistočnih zemalja- rekao je Salman.

On je ocijenio apsurdnim napad izveden 14. septembra na saudijska naftna postrojenja koji Rijad i Vašington pripisuju Iranu, navodeći kako to nije strateški cilj.

– Samo će luđak napasti pet posto svjetske zalihe. Jedini strateški cilj je pokazati da su glupi, što su i učinili – istakao je princ.

Sin kralja Salmana je bio upitan je li naredio ubistvo novinara koji je kritizirao režim Džemala Kašogija u Istanbulu u oktobru 2018.

– Nipošto. Bio je to strašan zločin. Ali u cijelosti preuzimam odgovornost kao čelnik Saudijske Arabije, posebno zato što su to učinili pojedinci koji rade za saudijsku vladu – rekao je Salman, dodavši da ako zločin nad saudijskim državljaninom počine dužnosnici koji rade za saudijsku vladu, on kao čelnik moram preuzeti odgovornost.