Pripreme za manifestaciju Galaja: Izvode se završni građevinski radovi

– U sklopu priprema za 25-tu po redu manifestaciju Galaja, koja se održava u znak sjećanja na pružanje otpora daleko nadmoćnijem agresoru u prvim danima proteklog rata, ovih dana vrše se posljednje pripreme na uređenju ovog područja, s ciljem da se ovogodišnja tradicionalna manifestacija na što svečaniji i dostojanstveniji način obilježi.

Mjesna zajednica Vrhpolje i Općina Sanski Most u proteklom periodu poduzeli su niz aktivnosti kako bi se ovaj prostor, koji ima veliki historijski značaj ne samo za Sanski Most nego i šire područje dodatno uredio i obogatio novim sadržajima. Nakon što je dovedena voda, nedavno su urađeni svi poslovi vezani za elektrifikaciju, a trenutno se izvode završni građevinski radovi s kojima će do početka manifestacije, Memorijalni centar „Galaja“ poprimiti sasvim novi izgled. Tim povodom ovaj lokalitet obišli su predstavnici Općine i Mjesne zajednice, gdje su još jednom uputili poziv građanima sanske i susjednih općina da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje ovogodišnje manifestacije. Inače, ovogodišnji program manifestacije Galaja u velikoj mjeri je prilagođen mjesecu ramazanu, te su s toga organizatori odlučili upriličiti i veliki iftar na otvorenom za sve posjetioce.

Lokalitet Galaje, koji se nalazi na području mjesne zajednice Vrhpolje, u novijoj historiji grada postalo je simbol odbrambeno-oslobodilačkog rata, te mjesto održavanja tradicionalne manifestacije na kojoj se u poslijeratnom periodu svake godine obilježavaju dani stradanja i otpora na području općine Sanski Most. Ove godine, programom obilježavanje predviđeno ja da manifestacija traje nekoliko dana, a zvanični početak je 31. maj, dok će završna centralna svečanost biti održana 3. juna.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se