6.7 C
Bihać
Nedjelja, 28 Novembra, 2021

Prirodna boja kose može predvidjeti rizik od različitih vrsta raka, tvrdi studija

Jedno nedavno istraživanje otkrilo je vezu između boje za kosu i raka, ali je odvelo i istraživače u drugom smjeru. Istraživači su, naime, otkrili drugačiju i jednako vrijednu pažnje korelaciju između boje kose i raka. Studija je otkrila da bi vam prirodno tamnija ili svjetlija boja kose mogla povećati rizik od određenih oblika ove bolesti.

Studija Medicinskog sveučilišta u Beču, koja je obuhvatila 117.200 američkih žena, bila je najveća studija koja je ispitivala učinak kemikalija u boji za kosu. Rezultati koji su objavljeni 2. rujna pokazali su “povećan rizik za većinu vrsta karcinoma – uz iznimke”.

Prema Nacionalnom institutu za rak (NCI), više od jedne trećine žena starijih od 18 godina i oko 10 posto muškaraca starijih od 40 godina koristi boju za kosu.

“Preko 5000 različitih kemikalija koristi se u proizvodima za bojanje kose, od kojih su neki navodno kancerogeni (uzrokuju rak) kod životinja”, prema NCI-ju.

Budući da se boja za kosu toliko koristi, stručnjaci su već dugo zabrinuti zbog potencijalnih opasnosti po zdravlje koje bi se mogle pojaviti zbog svih tih kemikalija.

Ova novoobjavljena studija ne dokazuje u potpunosti da je boja za kosu sigurna, ali može donijeti određeno olakšanje ženama koje redovito boje kosu. Naravno, istraživanje također sugerira da prirodna boja kose sama po sebi ne nosi rizik od pojave raka.

Važno je napomenuti da studija ima nedostataka jer je provedena samo na bijelim Amerikankama, što znači da se ovi nalazi možda neće odnositi na druge skupine ljudi. Istraživači su naglasili potrebu za daljnjim studijama na raznolikijoj populaciji izvan SAD-a kako bi se dublje razumio odnos prirodne boje kose i rizika od raka, navodi Best Life.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se