Naslovnica USK Pritisak Bunića i ASDA na Pomak i Našu stranku, lične interesi i...

Pritisak Bunića i ASDA na Pomak i Našu stranku, lične interesi i sujete na prvom mjestu!? Na redakciju KRAJINA.BA portala, upravo je stigao email koji se tiče aktuelne političke situacije u Krajini koji vam prenosimo u cjelosti:

0

Kako je već poznato, na vanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona prije osam dana desila se smjena sada već bivšeg predsjedavajućeg Skupštine USK-a Agan Bunića zbog eksplicitnog snimka koji je osvanuo na stranici Pornhub i svim medijima.

Pored opozicije, za njegovu smjenu glasali su i dvoje zastupnika iz aktuelne većine Zikrija Duraković (PoMAK) i Vildana Alibabić (Naša stranka). Tom prilikom Duraković i Alibabić kazali su da smatraju da pomenuti nedolični materijali narušavaju kredibilitet izvršne i zaknodavne Vlasti USK-a i čitave Krjaine ne ulazeću u njihovu istinitost te kao blažu mjeru predložili da sjednice Skupštine neko vrijeme vodi njegov dopredsjedavajući. Kako Bunić to nije želio uvažiti, Duraković i Alibabić glasali su za njegovu smjenu.

Iako su dvoje pomenutih zastupnika tom prilikom izjavili da se radi o moralnom činu, da se ne radi o političkim prekompozicijama i da i dalje podržavaju trenutnu Vladu, njihov postupak bio je okidač da se pozabavi smjenom njihovih kadrova iz svih institucija USK-a.
U suštini, Naša stranka zvanično kadrovski i ne participira u aktualenoj Vladi, dok su PoMAK-ovi kadrovi dirketor ZZO USK, Ministar obrazovanja USK-a i savjetnik Premijera USK.

Nezvanično saznajemo da su nezavisna zastupnica Ilda Alibegovic, klub NB, klub SDP, klub ASDA i nezavisni klub Agana Bunića uputili zvaničan dopis Demokratskoj fronti USK-a, odnosno zastupnicima Muriću i Prošiću, tražeći od njih da razgovaraju o aktuelnoj političkoj situaciji i pozovu ih da uđu u vlast kako bi nadomjestili neposlušne. DF je navodno taj poziv odbio i za sada ostao pri partnerstvu koje je uspostavljeno na državnom i federalnom nivou.

Da je krenula Bunićeva i Ogreševićeva (ASDA) čistka neposlušnih partnera potvrđuje i činjenica da već nekoliko vrijeme nema materijala ministra Omerdića na sjednicama Vlade, što ne samo da predstavlja opstrukciju rada jednog resora iz političkih razloga, nego dovodi u sumnju i štićenje kriminala jer ministar obrazovanja mora da poništi rješenje za rad Vita Plus škole, koja je u vlasništvu kadra ASDA i u središtu afere sa prodajom diploma ovih dana.

Ministar Omerdić postao je omražen još ranije jer je prije nekoliko mjeseci zbog slične afere suspendirao na tri godine školu Multilingua u Sanskom Mostu čiji je vlanik također funkcioner ASDA. S druge strane, Omerdić se već neko vrijeme bori da se riješi problem Katoličkog školskog centra u Bihaću, što prethodno spomenutim svakako nije u interesu jer isti imaju srednje medicinske škole.

Nije tajna ni da je PoMAK-ov direktor ZZO-a Elvedin Sedić već neko vrijeme trn u oku ASDA i SDP-a zbog uvođenja reda i zakonitosti u poslovanje te institucije i što je ukinuo nekoliko nepotrebnih komisija u kojima su se nalazili članovi porodica skupštinskih zastupnika iz tih stranaka.

Nezvanično sam saznaoda je bivša PoMAK-ova zastupnica Ilda Alibegović već pronašla alternativu za Omerdića, a nenj stav je da ne želi podržati ni Omerdića niti bilo koji PoMAk-ov kadar, što je posebno interesantno iz dva aspekta, jedan je jer je ispred PoMAK-a i ušla u Skupštinu, a drugi je da bi u tom slučaju prvi put jedna poslanica imala svog privatnog ministra.

Pored navedenog, Zikrija Duraković (PoMAK) i Vildana Alibabić (Naša stranka) na proteklih nekoliko sjednica postavljali su pitanja o prekomjernom zapošljavanju u Unsko-sanskim šumama kojima upravlja ASDA, kao i o svim sumnjivim radnjama koje se dešavaju u firmama čiji su direktori predstavnici aktualne većine.

S druge strane Nermin Ogrešević i ASDA se još uvijek nisu oglasili po pitanju vlastitih kadrova koji su hapšeni ovih dana.

Danas je trebala biti i redovna sjednica Skupštine USK, međutim aktualna većina nije mogla skupiti 16 glasova tako da je dnevni red pao. Sinoć je Vildana Alibabić (Naša stranka) dala izjavu u medije da neće podržati aktualnu većinu ali je do danas nagovorena i podržala je dnevni red, i ako ni njena ruka nije bila dovoljna da se pokaže nova/stara većina u Skupštini.

Smjene se dešavaju, trenutna Vlada nema podršku većine jer većina ne postoji, u kantonu sve stagnira ili propada, a narod ispašta. Ovo je realna slika Unsko-sanskog kantona.

Kakvu poruku stranke i pojedinci koji vode aktuelnu većinu USK-a šalju ovim postupcima potpuno je jasno i nepotrebno konstatirati.

Izvor (N.G.)