6.4 C
Bihać
Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021

Privredna komora USK: U izradi novi registar aktivnih privrednih društava

Za nešto više od mjesec dana Privredna komora USK-a trebala bi dobiti novi registar privrednih društava, zahvaljujući kojem će se znati tačni podaci o broju aktivnih firmi u USK-u. Kako su nam kazali u Privrednoj komori sadržavat će puno više informacija I podataka nego postojeći. Biće ažuriran svako šest mjeseci I dostupan svim institucijama kojima su ovi podaci važni. Ovaj projekt Privredne komore podržalo je I Ministarstvo privrede.

Informacije i podatke o preduzećima na području USK-a, kantonalna Privredna komora dobija od registracionog suda. Sve ih bilježi u jedinstveni registar privrednih društava, koji je vremenom pokazao niz nedostataka. Naime, firme ili preduzeća koja su prekinula svoj rad nisu se brisala iz registra, te se zbog toga dobijala nerealna slika o broju aktivnih firmi u USK-u.

Prema riječima Enesa Ružnića predsjednika PK USK, ovaj problem je prepoznat te se pokrenuo mehanizam njegovog rješavanja u vidu posebnog registra sa puno više podataka nego u prethodnom slučaju.

Govoreći o ovoj temi, Nijaz Kadirić, kantonalni ministar privrede kazao je kako su podržali projekt Privredne komore USK-a, jer će se kroz impementaciju ovog projekta dobiti jedna veoma važna baza podataka o aktivnim privrednim subjektima na području našeg kantona.

U okviru ovog registra postojat će različiti filteri putem kojih će se moći dobiti informacije o određenim djelatnostima i firmama, kojih na području USK-a, prema procjenama Privredne komore egzistira oko 1700.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se