25.5 C
Bihać
Subota, 31 Jula, 2021

Prizori iz Stijene pored Cazina koji bude sjećanja: No, ipak nije sve ni tako bajno (FOTO)

Baš kako smo i obećali, jučer smo počeli lutanja ljepotama našeg grada. Prva pustolovina nas je odvela u Stijenu. Ono po čemu je najpoznatija je Gomila. Velika Gomila, velika ljepota. Ponos i dika mještana, a i nas iz okoline. Jeste li nekad uživali u pogledu s vrha? Ljeti, zimi, svaki put ljepši. Ipak, kažu, ko se nije patio da dode do vrha, ne može ni uživati u pogledu.

Stijena je malo ali usko vezano i sasvim dovoljno razvijeno mještasce. Ima li među čitateljima neko ko je dane djetinjstva provodio u njenoj osnovnoj školi? Profesori koji si u njoj predavali ili predaju su jedni od najpriznatijih u kantonu. Lekcije iz hemije i matematike naučene u skrivenoj stijenskoj školi se dugo ne zaboravljaju. Bez obzira na predrasude o njihovom govoru i izgovoru, oni su obrazovani i pismeni ljudi, svjesni tradicije i vjere. Nažalost, djece je sve manje, i to je jedna od tužnih strana naše priče. Igralište zjapi prazno, lopte, a ni djece ni na vidiku. Je li tako bilo uvijek?

Po pričama koje smo čuli, glavna džamija u Stijeni je rijetko bila zaključana i rijetko prazna. Neko uvijek klanja i nikad ne smetaju jedni drugima. Mektebi su posebne radosti, a ulice stijenske kao stvorene za romantične ili one dječije šetnje, pogotovo zimi. Čarolija je stvarna, i baš svi u nju vjeruju. Međutim, ljudi je sve manje, pogotovo onih zainteresovanih za šetnje.

Marketa ima, mali su, ali taman za snaći se. Negdje lijevo pa u desnom ćošku je i ambulanta. A tek stari grad. Ljepota, za razglednicu. Pravi Stijenjani se prepoznaju širom svijeta, jesu li vam se oči nagledale miline makar u ovom članku?

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se