Prlić: Cilj je zadržati mlade i ponuditi im dostojan život

Potpredsjednica SDP-a BiH Lana Prlić u razgovoru za Oslobođenje govori o programu za mlade, autoputu, te prijedlozima HNS-a

Ljevica u BiH se oporavlja i konsoliduje pred opće izbore naredne godine. Vlast u zemlji u isto vrijeme prolazi kroz krize, narod je sve nezadovoljniji, mladi odlaze a da se svjetlo na kraju tunela još ne nazire. O aktualnostima i problemima od kojih se neki tiču i njene stranke i grada iz kojeg dolazi (Mostar), razgovarali smo sa potpredsjednicom SDP-a BiH Lanom Prlić.

SDPBiH će u mostarskom hotelu Bristol predstaviti izborni program za opće izbore 2018. Na skupu ćete govoriti i Vi. Šta ćete poručiti sugrađanima?

– Poruka će biti da svi nismo isti. To dokazuje činjenica da o izbornom programu počinjemo govoriti 16 mjeseci prije izbora. U razgovoru s građanima definisali smo četiri ključne teme, to su nezaposlenost, zdravstvo, obrazovanje i borba protiv korupcije. Na izborima naredne godine ponudit ćemo politiku za mlade ljude, svjesni da je u posljednjoj godini oko 80 hiljada mladih napustilo BiH.

Ostajemo ovdje

Cilj je zadržati mlade i ponuditi im dostojan život, kako njima, tako i njihovim porodicama. Predsjednik Nikšić osvrnut će se i na aktualnu političku situaciju koja je katastrofalna. BiH je jedina zemlja u regionu koja nije provela presude Ustavnog suda, a zakoni se još tretiraju prema tome ko ih je predložio, a ne šta u njima piše.

Na koji način zadržati mlade u BiH?

– SDP-ov plan za mlade upravo se bavi tom problematikom. U pripremi je kampanja “Ostajemo ovdje”. Politika za mlade ponudit će niz rješenja s ciljem njihovog ostanka. Teme su, između ostalog, i antinacionalizam koji će biti odgovor na nacionalizam koji se nameće u svim životnim oblastima. Nedavno su nas njemački socijaldemokrati pitali da li smo ljuti na njih, jer su našim ljudima omogućili produženja radnih viza, a naš odgovor bio je da mlade ne krivimo i ne možemo ih kriviti što žele bolji život i tomu teže, već vlast koja im ne nudi dostojan život ovdje. SDP vjeruje i vjerovao je mladima. Nedavno je naš vijećnik Ante Krešić iz Čapljine svoj mandat prepustio mladom kolegi Nedžadu Merdanu i to je potez za svaku pohvalu.

Mostar je često u žiži bh. javnosti. Parlamentarci SDP-a zdušno su stali uz Mostarce prilikom usvajanja Prostornog plana FBiH. Kako će završiti priča o autoputu u Hercegovini?

– I na taj način smo još jednom potvrdili da slušamo građane ne samo u Mostaru već i u ostalim bh. gradovima. Mostar je i po pitanju autoputa talac previranja na relaciji HDZBiH – SDA. Bez obzira na to ko je na vlasti, ipak vjerujemo da će priča završiti u korist građana. Što se tiče autoputa, aktualna vlast, podsjećam, nije asfaltirala još ni metar autoputa iako je nakon našeg odlaska u Javnom preduzeću Autoceste FBiH ostalo 400 miliona KM za završetak dionica.

Uz građane ste bili i kad se glasalo o setu o akcizama…

– Glasali smo protiv, jer bi sredstva od akciza vjerovatno u budućnosti poslužila krpljenju rupa u budžetu koje je napravila aktualna vlast, a ne, naravno, izgradnji autoputa. Neka nam kažu gdje je 400 miliona ostavljenih Autocestama i zašto se autoput ne gradi, pa ćemo dalje pričati.

Nedavno je HNS ponudio set zakona, među kojima se izdvajaju prijedlozi Izbornog i zakona o RTV sistemu.

– Evidentno je da svaka partija teži promjeni Izbornog zakona, s tim što očito motivi i ciljevi nisu jednaki. Prema onome što predlaže HNS, glas Hrvata u Hercegovini vrijedio bi više od glasa Hrvata u drugom dijelu zemlje, što je očita diskriminacija. SDP ima stav da se Izborni zakon mora promijeniti, ali tako da svi građani budu tretirani jednako, odnosno da se konačno stane ukraj izbornim krađama kojih je u svakom ciklusu sve više. Protivimo se i ekskluzivnim nacionalnim televizijskim kanalima. Važnije je pozabaviti se objektivnošću medija i boljim uvjetima za radnike brojnih medijskih kuća. Manje je važno na kojem će se jeziku u ili na njima govoriti.

Ponuđen je i novi model ustroja Grada Mostara. Koliko ćemo još čekati na izbore u gradu na Neretvi i kako naći rješenje?

– SDP je imao prijedlog statuta za Grad, a nakon što on nije ni razmotren, odlučili smo podržali prijedlog Centra za mir i multietničku saradnju koji je bio najbliži našemu, ali na koncu ni on nije prošao. Ostat ćemo odlučno protiv bilo kakve podjele grada. Radili smo ranije nekoliko tribina o ovoj temi, razgovarali s građanima koji se devet godina nakon posljednjih lokalnih izbora u Mostaru osjećaju bespomoćno, ali naš pritisak očigledno nije urodio plodom. HNS ustvari nudi ono što je nuđeno prošle godine i što također nije prošlo.

Prelomni izbori

Promjene u odnosu na njihov raniji prijedlog su kozmetičke, a za cilj su vjerovatno imale udovoljiti evropskom putu i međunarodnoj zajednici. Čini mi se da HNS dosta stvari i radi samo da bi uvjerio međunarodnu zajednicu da je kooperativan, iako princip uvijek ostaje nacionalni. Njima neodržavanje izbora ide u korist.

Vjerujete li u uspjeh stranaka lijeve orijentacije na narednim općim izborima i hoće li ljevica 2018. nastupiti ujedinjena?

– Nakon lokalnih izbora 2016. došli smo do zaključka da je ubuduće bolje nastupiti zajedno. Razjedinjena ljevica ide u korist desnici, dok su se s druge strane zajednički nastupi i rad parlamentaraca i vijećnika pokazali dobrima. Naš cilj je da 2018. nastupimo ujedinjeni, a to uostalom žele i građani. U uspjeh vjerujem, a naredni izbori će odrediti u kakvoj zemlji ćemo se u budućnosti buditi. Oni koji danas vladaju broje krvna zrnca, pritom ne mareći za bolji standard svih građana u zemlji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se