Naslovnica BIHAĆ Pročitajte deset zaključaka o migrantskoj krizi u USK Uoči sjednice zastupnici iz...

Pročitajte deset zaključaka o migrantskoj krizi u USK Uoči sjednice zastupnici iz USK održali sastanak

0

FOTOGALERIJA:

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji dolaze iz USK, bez obzira na stranačku pripadnost, predložili su na današnjoj sjednici deset zaključaka o migrantskoj krizi u ovom kantonu.

12:33

Deset zaključaka na tematskoj sjednici u ime poslanika s područja USK pročitala je Azra Hadžić-Bećirspahić, šef Kluba poslanika SBB-a.

1. Predstavnički dom, u cilju osiguravanja socijalne kohezije i sprečavanja negativne percepcije građana USK prema drugim kantonima u FBiH te migrantima i izbjeglicama, otvoreno osuđuje govor mržnje, kontroverzne članke u medijima i na društvenim mrežama. Tražimo da se odmah prestane s govorom mržnje prema migrantima i prikazivanja USK u negativnom kontekstu.

2. Predstavnički dom traži od Vlade RS i Ministarstva unutrašnjih poslova RS da u koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH i Graničnom policijom BiH uspostavi veći angažman u zaštiti državne granice između BiH i Srbije te zabranu transporta migranata preko područja RS do USK.

3. Predstavnički dom Parlamenta FBiH traži od Vijeća ministara BiH da uputi notu svim nadležnim institucijama Republike Hrvatske, Evropskoj komisiji i UNHCR-u, u kojoj će upozoriti na kršenje Konvencije o statusu izbjeglica čiji je Hrvatska potpisnik. Prema podacima nevladinog sektora, u BiH su vraćeni migranti koji nikad nisu bili na teritoriji BiH, što je predmetnom konvencijom zabranjeno. Također, tražimo od Vijeća ministara BiH da upozori nadležne institucije u Hrvatskoj na nehumano postupanje policijskih agencija Hrvatske prema migrantima.

4. Predstavnički dom od Vlade FBiH zahtijeva da iz tekućeg granta dodijeli tri miliona KM za potrebe Kantonalne bolnice i domova zdravlja u USK.

5. Predstavnički dom traži od Vlade FBiH da iz sredstava budžetske rezerve ili drugih raspoloživih sredstava osigura milion KM za potrebe opremanja MUP-a USK i iznađe mogućnost za rješavanje nastalih obaveza MUP-a USK prema Policijskoj akademiji Vraca.

6. Predstavnički dom će formirati operativno radno tijelo u čiji sastav će biti imenovani zastupnici oba doma Parlamenta FBiH te predstavnici Vlade FBiH koji će koordinirati aktivnosti koje su u vezi s migrantskom krizom u FBiH.

7. Predstavnički dom Parlamenta FBiH traži od Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH da pokrenu procedure izmjene i dopune Zakona o strancima u kojem bi se izmijenile odredbe koje se odnose na ograničenja broja osoba koje mogu zatražiti azil u BiH.

8. Kako bi se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedio na cijelu BiH, PD PFBiH traži od Vijeća ministara BIH da hitno izradi strategiju upravljanja migrantskom rutom u BiH.

9. Predstavnički dom zahtijeva od Vlade FBiH da po skraćenoj proceduri u što kraćem roku uputi izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, koji će biti primjenjiv samo u periodu trajanja migrantske krize, prema prijedlogu zastupnika Hamdije Abdića.

10. Zadužuje se Vlada FBiH da donese odluku o zabrani vršenja javnog prijevoza migranata na području cijele FBiH.

Loading...