12 C
Bihać
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović: Nećemo dozvoliti zatvaranje zdravstvenog sistema

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, vršilac dužnosti direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba otkrio je detalje jučerašnjeg sastanka u Sarajevu.

Podsjetimo, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić (SDP) jučer je u Sarajevu održao sastanak s direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović, v. d. direktora Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” Ismetom Gavrankapetanovićem i direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja ovog kantona Sakibom Katanom.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović je dodao da je razgovor je bio vezan za organizaciju zdravstvene službe u kantonu s aspekta organizacije i finansiranja.

“Nećemo više nikada dozvoliti da se ponovi scenario zatvaranja zdravstvenog sistema kojem smo svjedočilli u zimu i na proljeće prošle godine s teškim posljedicama po zdravlje stanovništva. Ne trebamn naglašavati šta se sve dešavalo do jula prošle godine, kako je bio zatvoren sistem. Da ne pričam sada o umiranju stanovnika glavnog grada BiH u automobilima. zatvorenim bolnicama, strahu građana Sarajeva. U okviru ovih principa svi razgovori su mogući”, kazao je prof. dr. Gavrankapetanović za naš portal.

Zanimalo nas je kako je prošao susret sa prof. dr. Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom KCUS-a, s obzirom na ranije nesuglasice koje su imali.

“Direktorica KCUS-a je predložila da Opća bolnica postane cijela Covid bolnica, a da se infektolozi KCUS-a i ostali potreban kadar prebaci da liječi građane u Opstoj bolniici. Ona je predložila i da ljekari koji rade u necovid dijelu Opće bolnice, a mogu liječiti tercijerni nivo, da prijeđu u KCUS. S obzirom na to da je Opća bolnica odlukom Skupštine Kantona pokrenula proceduru da postane Kantonalna bolnica to zakonski i praktično nije moguće”, kategoričan je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

On je podvukao da njegovi ljudi svakako imaju mnogo posla i obaveza.

“Opća bolnica liječi Covid pacijente na svojih šest odjeljenja, ali dužnu pažnju posvećuje liječenju necovid bolesnika, koji također imaju velike potrebe za bolničkim liječenjem. Da ne pričam sada i o brojnim operativnim zahvatima. Iskorištenost kapaciteta i mogucnosti Opće bolnice ostaju na raspolaganju kako Covid, tako pacijentima koji ne boluju od Covida”, zaključio je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović za portal Radiosarajevo.ba.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se