Prof.dr.sc. Vildana Alibabić: U Bosni JEST i NIJE su do apsurda isto!

Jasno je da su oni proizvod globalnih dešavanja, a zbog političkih odnosa u Evropi i našeg geografskog položaja, nađosmo se nekako na njihovoj ruti. Nije bitno, i na to svakako ne možemo utjecati, zbog čega se migracije dešavaju, bitno je nešto drugo što je trenutno u sjeni „migrantske krize“ na USK i u BiH.

Vlast koja nas vodi još jednom potvrđuje svoju nesposobnost, a Evropa, a šta drugo očekivati od nje.

Mi nikako da naučimo lekciju, stalno čekamo da nam neko drugi (Evropa) pomogne. Sjetim se, kako su slali „promatrače“, ikar, lijekove sa isteklim rokovima, ali dobro, da ne budemo nezahvalni, bilo je i prave pomoći. Međutim, da nije bilo naših boraca!?!

Nakon toga, obukoše nam luđačku košulju zvanu Dejton, mi potpisali i već punih 23 godine živimo u „Apsurdistanu“, kako reče Dubioza!

Kako je Dejton baš taj koji je poravnao ratom stečeno, uveo u pregovore nacionalističku kategoriju, tako su na estradu došli i drže se nacionalističke snage. Šta drugo očekivati od estrade, već muziku za mase. Oni nam već 23 godine sviraju narodnjake.

Ako se zna da su nas za vrijeme njihove svirke i igranke učinili najsiromašnijom, najkorumpiranijom i, usuđujem se reći, najglupljom zemljom na svijetu, svako očekivanje da zbrinu migrante, i to u kratkom periodu, je stvarno „Apsurdistan“.

U ovoj krizi, odnos „Sarajeva“ prema Krajini stvarno je zakazao? Kažem to, jer nisam podržavala teoriju „da je Sarajevo krivo” zbog stanja na USK. Zagovarala sam činjenicu da mi sami sebi biramo 30 veličanstvenih, pa smo zbog toga sami krivi za sve što jest, ali ovaj put – „Sarajevo“, stvarno ste pretjerali! Kako god zvučalo, sebi ste zadržali „bogate Arape”, a nama „gurnuli“ migrante. Mektić dolazi već treći put, talgo je proradio (za šta i do kad, pokazaće vrijeme), Austrija šalje 50 šatora, Šuhret i GV Bihać pokušavaju protestima rješiti problem Bihaća, Velika Kladuša je politički vanzemaljac, Ogrešević izjavljuje da nema mjesta migrantima u Cazinu (POMAK sam shvatila kao ideju za Krajinu, a prijatelji valjda dijele i dobro i zlo), migranata je sve više, počinju se utapati u rijeci Uni…

Tragično!

Ja, naravno, razumijem migrante i izbjeglice! Razumijemo mi to svi, vrlo dobro. Zato i pozivam sve građane Kantona na tolerantan odnos prema tim nesretnim ljudima.

Međutim, šta je s nama?

Nije li ovo jelo možda spremano i u kuhinji naših vječnih narodnih zaštitnika. Čini mi se da im je izblijedila priča o Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, pa da se malo začini sa Orijentom!! Pa će se onda, iznenada, prije oktobra, pojaviti „heroji“ i spasiti i nas i migrante.

Ako sam u pravu, jedino mi preostaje da ih zamolim da više ne prave kalkulacije za Krajinu! Nastave li, talgo voz neće imati koga niti šta dovoziti ovamo niti odvoziti u Sarajevo. Ovdje glasača neće više biti. Krajišnici će se registrirati za opciju „glasanja iz inostranstva“.

Evropa vam je jasno poručila da ne želi migrantske centre blizu granice. Šta ako se stvar otme kontroli, što se vama inače prečesto dešava.

Zato prozivam i pozivam gospodu Izetbegovića, Zvizdića, Novalića, Rošića, simpatičnog Mektića, i sve ostale, da se oni zatvore u prostorije „Agrokomerca“ ili „Sedre“ ili u kontejner, gdje god, i da rješe smještaj migranata u Krajini i cijeloj BiH. Neka sjednu u svoja brza auta, kao što su sjeli do Novog, a onda presjeli u talgo do Bihaća. Neka uključe  rotaciona svjetla i ne stanu do Evrope i ne vraćaju se dok s njima ne vide, šta i kako, i ne dozvole da ovaj „njihov“ problem ne postane samo naš!

Znam da ova „preporuka“ ima samo jedan problem: I ta Evropa vas je davno pročitala!!

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se