PROJEKAT OD VELIKOG ZNAČAJA: Potpisan sporazum o izradi projekta o sanaciji dvorca Ostrožac

Riječ je projektu čija je vrijednost 45.500 maraka, a sredstva su obezbijeđena aplikacijama Grada Cazina i JU Kulturni centar kod Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Federalnog ministarstva kulture i sporta te Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Ovo je izrazito značajan projekat jer ćemo njegovom realizacijom obezbjediti svu potrebnu projektnu dokumentaciju, a nakon toga moći pristupiti i intervencijama, odnosno mjerama sanacije i zaštite na dvorcu Lothara Berksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac. Danas smo, također, prezentirali i izvedbeni projekat za kuću Nurije Pozderca i tu slijedi izdavanje građevinske dozvole nakon čega smo napokon, hvala Bogu, prošli sav taj mukotrpni put kroz sve zavode za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa na nekoliko nivoa vlasti u državi i došli u situaciju da možemo raditi sam projekat. Imamo i nešto obezbijeđenih sredstava i mi ćemo nastojati da tokom ove i iduće godine izvršimo potrebne intervencije na kući Nurije Pozderca, istaknuo je gradonačelnik Ogrešević prilikom potpisivanja sporazuma.

Mi smo potpisali sporazum i samim tim idemo korak naprijed ka rješavanju svih tih problema koji su bili vezani za zaštitu nacionalnih spomenika, odnosno projektnu dokumentaciju. Zahvaljujući našim aplikacijama, Općine i Kulturnog centra, mi smo uspjeli iznaći sredstva za izradu tog projekta, rekao je Emir Šarić, direktor JU Kulturni centar.

Projekat za koji je danas potpisan Sporazum obuhvata izradu glavnog i izvedbenog projekta sanacije dvorca Lothara Berksa sa pratećom dokumentacijom, provođenje geotehničkih istražnih radova u području sahat-kule sa laboratorijskim ispitivanjima i izradom geomehaničkog elaborata te nadzor nad izvođenjem radova i reviziju projektne dokumentacije.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se