Pronađen lijek za Pakinsonovu bolest? Naučnici na tragu epohalnog otkrića!

IZVORAvaz.ba

Vjeruju da se ćelije ljudskog mozga mogu navesti da preuzmu posao onih koje su uništene Parkinsonovom bolesti. Testovi na miševima sa simptomima nalik Parkinsonovoj bolesti pokazuju kako takva terapija ublažava simptome.

Stručnjaci kažu kako je istraživanje objavljeno u Nature Biotechnology obećavajuće iako je u vrlo ranoj fazi.  Naučnici još uvijek moraju provjeriti je li liječenje sigurno i mogu li stanice koje su život počele kao astrociti doista funkcionirati kao neuroni koji proizvode dopamin, a koji su uništeni u Parkinsonovoj bolesti.

Ljudima koji boluju od Parkinsonove bolesti nedostaje dopamin jer su neke od stanica koje ga proizvode odumrle.  Ne zna se što uništava te ćelije, ali taj gubitak izaziva simptome poput tremora i teškoća u kretanju i hodanju.

Oni danas tragaju za načinom da nadomjeste oštećene neurone transplantacijom novih zdravih neurona, ali novo istraživanje krenulo je drugim putem i pokušava otkriti mogu li zadaće uništenih neurona preuzeti druge stanice u mozgu.

Istraživanje na miševima, kojima su davani kokteli malih molekula koje reprogramiraju postojeće ćelije u mozgu i ljudskih astrocita, dovelo je do ublažavanja simptoma Parkinsonove bolesti, zaključuje BBC.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se