30.1 C
Bihać
Subota, 19 Juna, 2021

Pronađen USB: Mamić iznosi detalje svake od svojih optužbi i navodi svjedoke

IZVORavaz.ba

USB, o kojem je na jučerašnjoj press konferenciji u Mostaru govorio Zdravko Mamić, a za koji tvrdi da sadrži dokaze o tome kako je korumpirao suce, te koji je dostavio Državnom tužilaštvu kako bi oni na osnovi tih dokaza pokrenuli kazneni postupak, u posjedu je Jutarnjeg lista.

Riječ je o audio snimku samog Zdravka Mamića, koji traje 80 minuta i u kojem je iznio optužbe prema kojima je davao novac, te častio, i družio se s troje sudaca osječkog Županijskog suda koji su sudili u njegovim predmetima, i to prije, tijekom i nakon postupka, u kojemu su na kraju oni donijeli odluke protiv njega, premda im je, kaže platio oko pola miliona eura, da ga oslobode. No za razliku od tvrdnji koje je iznio na konferenciji, u ovome audio snimku, Mamić iznosi detalje svake od svojih optužbi, te navodi svjedoke koji su bili prisutni svakom od navodnih sastanaka.

Po svemu sudeći, nakon što mu je na ljeto spočitano kako su njegove tvrdnje o korupciji sudaca vrlo uopćene odnosno da za svoje tvrdnje ne nudi nikakve dokaze, Mamić je, po svemu sudeći s bilješkama u rukama, pokušao potkrijepiti svoje tvrdnje s gomilom ponekad i nepotrebnih detalja.

Niz imena
Između ostalog, tako u jednom trenutku spominje i kako je jednom sucu poklonio čokoladicu. Također na snimci Mamić jasno govori da je svjestan kako prihvaća svu kaznenu odgovornost za informacije koje iznosi, odnosno da je svjestan kako time inkriminira i sebe za davanje mita, te da pristaje na sve posljedice svojeg postupka.

Mamić tako opisuje svaki pojedinačni sastanak sa sucima, njihova privatna druženja, poklone koje im je davao, te tvrdi da je njihovim sastancima bio prisutan čitav niz osoba koje mogu posvjedočiti da su njegove optužbe autentične. Riječ je o nizu imena i vrha hrvatskoga sporta, biznisa i politike.

Tako govori i o nizu komičnih situacija koje su se prema njegovim tvrdnjama događale.

Kada govori o famoznom skupocjenom satu za koji tvrdi da ga je darovao sucu Krušlinu, a koji mu je zatim on preko šefa osječkog zatvora Pribića, vratio i to na sudu na prvi dana suđenja, Mamić tvrdi da je dok je u toaletu mijenjao sat, u wc slučajno ušao Uskokov tužitelj Sven Mišković, koji ih je skoro uhvatio kako mijenjaju satove.

“Hladan tuš”
Ispričao je i detalje sukoba gdje se s Krušlinom, sucem koji mu je sudio, potukao na zabavi u kleti Željka Dolačkoga, nakon što je ovaj rekao da će ga možda morati osuditi. Tvrdi da je na jednom od sastanaka sa sucima u jednome zagrebačkom hotelu naletio na “čepince” s kojima je, pričalo se, tada bio u sukobu, te su se Mamić i njegovi poznanici skrivali po hotelu da ih ovi ne vide, i na kraju se iskrali iz hotel kroz pomoćni iskaz.

Ustvrdio je i kako mu je bilo obećano da će biti oslobođen na sudu u Osijeku, a kada je par dana prije kraja suđenja dobio konačnu potvrdu da će ga osloboditi, sve častio, kupujući vino, dajući im novac i govoreći da je sve je sređeno.

Opisao je i “hladan tuš” kada mu je bivši nogometni sudac Željko Širić javio da je čuo da će ga izraditi i na kraju osuditi, i zašto je odlučio pobjeći u BIH.

Podsjetimo, Mamić je spominjao suce koji su ga pravomoćno osudili na kaznu zatvora od šest i pol godina.

Također valja napomenuti da u ovome iskazu niti riječi nema o optužbama koje je iznio o predsjedniku Vrhovnoga suda Đuri Sessi, te o bivšemu članu DSV-a Nediljku Bobanu, već je Mamić isključio pričao u sucima Osječkog Županijskog suda.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se