Propada aranžman sa MMF-om?!

Ako je suditi prema prvim reakcijama međunarodnih zvaničnika, nakon glasanja u Predstavničkom domu Parlamenta BiH o zakonima o akcizama i o osiguranju depozita, aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) je – propao!

Ova svjetska finansijska institucija odobrila je trogodišnji prošireni aranžman (Extended Fund Facility – EFF) u iznosu od oko 550 miliona eura. Istom odlukom MMF je odobrio isplatu prve tranše od oko 79,2 miliona eura. Ostalih 11 anuiteta vezao je uz provođenje neophodnih reformi iz tzv. Reformske agende.

Teško od početka

Provođenje EFF-a od početka je išlo više nego teško. Nestrpljenje u međunarodnim krugovima je raslo, ali je uvijek, na kraju, popuštano bh. vlastima.

Sada, međutim, manevarski prostor veoma je sužen.

Osim MMF-a, predstavnici Evropske unije i ambasada država članica ove asocijacije u BiH aktivno su se uključili u lobiranje bh. parlamentaraca da glasaju za usvajanje predloženog zakonskog paketa po hitnom postupku.

Odbijenica bh. parlamentaraca došla im je kao hladan tuš.

– Uradili smo sve što smo mogli. Ovi su zakoni, kao i cijeli reformski paket iz agende, potrebni BiH, a ne nama.

Sada je na MMF-u šta će biti daljnji koraci. No, naše je strpljene nestalo. U narednom periodu iz Vašingtona ćemo dobiti stav Fonda i vrlo je izvjesno da će on biti negativan.

BiH je toliko puta probila rokove koje ste sami postavili, prekršila obećanja… – rezignirano kaže jedan zapadni zvaničnik u BiH, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Početi od nule

On ističe da „nije smak svijeta“, ali da će se sve morati početi od nule.

– BiH ne može bez novca MMF-a. To tim više što su sredstva tog fonda vezana uz novce koje možete povlačiti od brojnih drugih finansijskih institucija – od Evropske banke za obnovu i razvoj do OPEC fonda.

Mislim da će, do kraja ove godine, biti obnovljeni pregovori sa MMF-om i vjerovatno postignut sporazum o novom aranžmanu.

Šta će biti u međuvremenu, pitanje je na koje vaši zvaničnici moraju dati odgovore – ističe naš sagovornik.

EU: Pratimo dešavanja

Odgovarajući na upit „Dnevnog avaza“ šta se može očekivati nakon odbijenice parlamentaraca i je li aranžman propao, portparol delegacije EU u BiH Jamila Milović-Halilović izjavila je:

– Preostaje da se vidi. Pomno pratimo dešavanja u Parlamentu. Kao što je ambasador Lars-Gunar Vigemark naglasio: “Ovo su suštinski zakoni ne samo za Reformsku agendu nego i za sveukupni proces pristupanja EU. U prisutnosti visoke predstavnice EU i potpredsjednice Evropske komisije, sve glavne političke stranke nedavno su obnovile svoje opredjeljenje da rade zajedno ka kandidatskom statusu za EU, uključujući provedbu prijeko potrebnih reformi. Posustajanje u konkretnim reformama koje su sada pred vašim parlamentom smatrat će se dokazom manjka ozbiljnosti.”

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se