Prosječna plata u BiH znatno niža, ali hrana u prodavnicama skuplja nego u EU

Prosječna plaća u ovim državama svakako da je mnogo veća od one u Bosni i Hercegovini. Veći je i standard života, ali naši ljudi koji borave u inozemstvu tvrde da ih je začudilo što su cijene namirnica u prodavnicama ipak dosta slične našima, pa čak neke i mnogo jeftinije.

– Ovdje imam tri puta veću plaću nego što sam imao u Sarajevu, ali ono što me je iznenadilo da su cijene u prodavnicama ovdje jako niske. Mnoge stvari su čak jeftinije nego u Bosni, iako su u Bosni nekoliko puta manje plaće. Ovdje je skuplje iznajmljivanje stanova i luksuz, ali cijene hrane u prodavnicama su iznenađujuće niske. Naprimjer čokolade, razni slatkiši, mlijeko, ali i kozmetika, poput dezedoransa, šampona, krema su mnogo jeftinije nego u Sarajevu – kazao nam je Nedim E., koji se prije godinu dana preselio u Njemačku, jer je tamo dobio posao.

To nas je ponukalo da provjerimo kolike su prosječne cijene namirnica u prodavnicama u BiH i nekim evropskim državama.

Uporedili smo cijene pojedinih namirnica u BiH, Hrvatskoj, Mađarskoj, Češkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji i Njemačkoj.

Sudeći prema podacima stranice o prosječnim plaćama i cijenama namirnica Numbeo.com, Bosna i Hercegovina od ovih zemalja ima najnižu prosječnu plaću, ali ne i najjeftiniju hranu.

Većina namirnica jeftinija je u Češkoj i Mađarskoj, iako u tim zemljama prosječne plaće iznose 1637 KM i 1210 KM, dok je u BiH 838 KM.

Riža, brašno, hljeb, jaja u zemljama zapadne Evrope koje su daleko razvijenije od BiH, otprilike su istih cijena kao što su i u BiH. Skuplje su jedino cijene voća i povrća, dok su cijene vode, piva i mlijeka čak i niže.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se