12.4 C
Bihać
Petak, 22 Oktobra, 2021

Prosječno bogatstvo pojedinca: Kako stoje građani BiH u poređenju s drugim državama

Stvarno stanje ekonomije i životnog standarda u BiH, ali i regionu stalno se pogrešno prikazuje

IZVORavaz.ba

Stvarno stanje ekonomije i životnog standarda u BiH, ali i regionu stalno se pogrešno prikazuje korištenjem statističkih podataka.

Tako se, naprimjer, stalnog govori o rastu BDP-a kao pokazatelju koji bi trebao dokazati da je stanje u BiH i regionu dobro, ili bar da nije toliko strašno.

Naravno, ovaj pokazatelj govori samo o generalnom ekonomskom kretanju. Stabilne, ali male stope rasta BDP-a dobre su za razvijene ekonomije, poput SAD ili Njemačke, piše BiznisInfo.

Za male, nerazvijene ekonomije one nisu dobre. Njima su potrebne visoke stope rasta da bi dostigle one razvijene države.

U BiH se BDP posljednih desetak godina kretao uglavnom od nula do 3 posto rasta godišnje.

Na našu veličinu BDP-a od oko 20 milijardi dolara, na više od tri miliona stanovnika, to je veoma malo. Stoga su životni standard i kupovna moć stanovnika BiH konstantno veoma niski.

O tome govori podatak koji se može naći na stranici Svjetske banke. BDP po glavni stanovnika u BiH je lani iznosio oko 6 hiljada dolara, a u susjednoj Hrvatskoj 14,8 hiljada dolara. Već ovdje je vidljiva velika razlika u prosječnom bogatstvu pojedinaca u dvije države.

Naravno, ni ovdje se ne radi bukavalno o bogatstvu pojedinca, već o prosječnim vrijednostima ukupne proizvodnje roba i usluga u nekoj državi u poređenju s brojem stanovnika. Ipak, ovaj pokazatelj mnogo bolje prikazuje stanje u realnosti.

Razlika sa Slovenijom je još mnogo veća, jer je tamo BDP po glavi stanovnika preko 25 hiljada dolara.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se