Naslovnica USK Prosvjetari u Krajini ulaze u drugu sedmicu štrajka Prosvjetari u Krajini ulaze...

Prosvjetari u Krajini ulaze u drugu sedmicu štrajka Prosvjetari u Krajini ulaze u drugu sedmicu generalnog štrajka. Vlada Unsko-sanskog kantona nije pozvala predstavnike sindikata na razgovore zbog čega je odlučeno da se štrajk nastavi.

0

Predstavnici sindikata osnovnog, srednje i visokog obrazovanja u USK obišli su škole i utvrdili da radnici koji su u štrajku obavljaju minimum poslova regulisanih i Kolektivnom ugovoru. U Osnovnoj školi “Suljo Mirvić” radnici su samoinicijativno organizovali nastavu u devetim razredima u skladu s minimumom poslova iako nemaju imenovan Školski odbor, direktora, a sekretar je na bolovanju.

“Radnici su od maja bez svih navedenih upravljačkih struktura, a za sve ovo je nadležna Vlada USK i ministar obrazovanja. U ovoj školu po saznanjima koja smo dobili, radnici s liste tehnološkog viška nisu odjavljeni niti škola može primiti bilo koga s te liste zbog nepostojanja osobe odgovorne osobe za ove poslove”, kazali su iz sindikata.

S druge strane, Vlada USK je zadužila Kantonalno pravobranilaštvo da pokrene pred Kantonalnim sudom proceduru utvrđivanja zakonitosti organiziranja i provođenja štrajka i zatraži privremenu mjeru zabrane provođenja štrajka. Dokument je predat sudu u petak koji sad ima rok tri dana da se očituje po zahtjevu Vlade.

Iz dva sindikata istakli su kako je apsolutna većina uposlenih u štrajku i da im se svakim danom priključuje još više. Pozvali su Vladu još jednom da sjednu za pregovarački sto i dođu do rješenja.

“Vlada USK i dalje ignoriše uposlene u obrazovanju, sprovodi samovolju i dalje nije spremna da rješava probleme uposlenih u obrazovanju”, poručili su iz sindikata radnika u oblasti obrazovanja USK.

Izvor: klix.ba