Protivljenje vakcini moglo bi ugroziti borbu protiv koronavirusa

Da bi javnost pružila podršku vakcinisanju, nužan je “otvoreni dijalog”

Nivo pogrešnih informacija i nepovjerenje u vakcinu mogli bi ugroziti nastojanja u borbi protiv pandemije, saopćili su jučer britanski naučnici.

Izvještaj “British Academy” i “Royal Society” pokazuje da, dijelom zbog brojnih dezinformacija i ponašanja pojedinaca, oko 36 posto ljudi u Velikoj Britaniji nije sigurno ili je malo vjerojatno da će pristati na vakcinisanje protiv Covida-19, piše Index.hr.

Da bi javnost pružila podršku vakcinisanju, nužan je “otvoreni dijalog”, ističe se u izvještaju te se poziva na “iskren razgovor” u kojemu će se odgovoriti na očekivanja javnosti da će se život vratiti u “normalu” čim stigne vakcina.

– Vakcina i vakcinisanje dvije su različite stvari. Da bi se postiglo 80 posto procijepljenosti potrebne za zaštitu zajednice, trebamo utemeljenu strategiju – rekla je profesorica s Oxforda Melnda Mills, stručnjak za demografiju i glavna autorica izvještaja.

Ankete provedene prije i za vrijeme pandemije u mnogim zemljama pokazuju da je povjerenje u vakcinu krhko te da politička polarizacija i dezinformacije koje se šire internetom mogu utjecati na stopu prihvaćanja cijepljenja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se