Naslovnica BUŽIM Prva oslobodilačka akcija jedinica Petog korpusa: Obilježavanje 26. godišnjice bitke “Munja 93”...

Prva oslobodilačka akcija jedinica Petog korpusa: Obilježavanje 26. godišnjice bitke “Munja 93” Svakog desetog i jedanaestog januarskog dana u Bužimu bivši branitelji, građani prisjete se „Munje 93“, jedne od najvažnijih i najslavnijih bitaka tadašnje 105. bužimske brigade, ali i Petog korpusa.

0

Prije dvadeset i šest godina bužimski vitezovi su briljantnom akcijom ušli duboko agresoru iza leđa. Bila je to zapravo prva oslobodilačka akcija branitelja, u kojoj je oslobođen veliki teritorij. Zaplijenjene su velike količine naoružanja, opreme, tehnike.

Ove godine obilježava se 26. godišnjica bitke “Munja 93”, čiji program obilježavanja donosimo u prilogu. Ovo obilježavanje iz godine u godinu daje svoj doprinos da se ova i slične bitke, koje su bile od presudnog značaja u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga, nikad ne zaborave.

Spomenuta akcija je pripremana u strogoj tajnosti i samo su direktni učesnici znali pojedinosti, ali ne i sve što se akcije tiče. Jedanaesti januar 1993. godine po mnogo čemu ostat će zapisan u historiji Bosne i Hercegovine. Tog dana bužimski vitezovi, pripadnici tadašnje 105. bužimske brigade, su munjevitim ratnim podvigom u dobro isplaniranoj akciji ušli iza leđa agresoru i ostvarili prvu, jednu od najvećih pobjeda tokom agresije na BiH.