Prvi biološki eksperiment na Mjesecu: Proklijale prve sjemenke

Sposobnost uzgoja biljaka na Mjesecu bit će sastavni dio dugoročnih svemirskih misija, kao što je i putovanje na Mars koje bi trajalo blizu dvije i po godine.

Ovo bi moglo značiti da će astronauti uzgajati vlastitu hranu u svemiru, smanjujući tako potrebu da se vrate na Zemlju kako bi se opskrbili.

Kineski državni mediji objavili su u utorak da su iz sjemenki pamuka narasli prvi pupoljci, a list Komunističke partije Kine objavio je na Twitteru i prve fotografije izdanaka napisavši kako je ovo prvi biološki eksperiment na Mjesecu.

Fred Watson, astronom u astronomskoj opservatoriji Australije, rekao je za BBC da su ovo veoma dobre vijesti.

“Ovo ukazuje na to da više neće biti nepremostivih problema za astronaute da u budućnosti pokušaju u kontoliranim uvjetima uzgajati vlastite usjeve na Mjesecu”, kazao je Watson.

Dodao je da postoji interes za postavljanje baze na Mjesecu koja bi mogla služiti kao stajalište prilikom letova na Mars jer je relativno blizu Zemlje.

“Znanje o rastu biljaka u okruženju sa slabom gravitacijom omogućilo bi nam da postavimo temelje za buduće uspostavljanje svemirske baze. Uzgojeni pamuk mogao bi se koristiti za odjeću, dok bi krompir mogao biti hrana za astronaute, a od uljana repice bi mogli imati ulje”, rekao je Xie Gengxin, voditelj projekta mini ekosistema u Chang'e-4.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se