28.7 C
Bihać
Subota, 24 Jula, 2021

Putin nakon susreta s Bidenom: Ne slažemo se oko brojnih pitanja, ali nije bilo neprijateljstva

Nakon samita u Ženevi sa američkim predsjednikom Bidenom, ruski lider Vladimir Putin kazao je kako susret nije obilježila neprijateljska atmosfera. U dugom razgovoru s novinarima Putin je odgovorio na brojna pitanja, čak i ona jako neugodna.

Putin je kazao da se dobar dio sastanka odnosio na mir u svijetu jer su Rusija i SAD najveće nuklearne sile te da su lideri svjesni svoje odgovornosti.

“Predsjednik Biden je donio odgovornu odluku kako bi na pet godina produžio naš sporazum te smo se usuglasili da treba nastaviti dogovaranje na nivou ministarstava vanjskih poslova”, izjavio je Putin.

Nije bilo neprijateljstva između nas, naravno ne slažemo se oko brojnih pitanja, naglasio je ruski predsjednik.

“Što se tiče kibernetičke sigurnosti dogovorili smo se da krenemo razgovore na ovo pitanje, posebno po pitanju odgovornosti. Nije poznato široj javnosti da ima jedna američka organizacija koja je kazala da je najveći broj kibernetičkih napada urađen iz SAD-a, Kanade, Južne Amerike, Velike Britanije, a tek onda iz Rusije”, naveo je Putin.

Podcrtao je kako postoji dosta toga da se riješi u okviru pregovaračkog procesa, ali da je kibernetička sigurnost važno područje ne samo za SAD-e, već i za Rusije.

Na pitanje novinara CNN-a kazao je da su se o Ukrajini obavezali na pregovore, ali, kako je kazao, volio bih da obratite pažnju da je u oktobru ukrajinska deklaracija podnijela zahtjev za novo tumačenje sporazuma iz Minska što baca novo svjetlo na taj problem.

“Dotaknuli smo se Ukrajine. Biden se slaže da sporazum u Minsku treba biti osnova za sve dogovore”, izjavio je on.

Na pitanje oko statusa Aleksa Navalnog je kazao kako je on prekršio zakon te je proglašen traženom osobom, ali je kod odgovaranja na ovo pitanje lidera opozicije nije oslovio imenom.

Na sva slična pitanja američkih novinara Putni je navodio slične primjere iz SAD-a.

Putin je Joeu Bidenu dao kompliment opisujući ga kao iskusnog državnika.

“Dva smo sata detaljno razgovarali, to je nešto što ne možete s većinom političara. On se znatno razlikuje od bivšeg predsjednika Trumpa”.

Negirao je kritike o kršenju ljudskih prava u Rusiji osuđujući SAD-u i tamošnje oružano nasilje i napade dronovima. Ruski predsjednik ustvrdi je da SAD mora pogledati na svoju historiju ljudskih prava, posebno ukazujući na primjer zaljeva Guantanamo.

Biden je prije opisao Putina kao “ubicu”, ali ruski čelnik naglasio je da se ubistva svakodnevno događaju u velikim američkim gradovima.

“Ko je ubica?”, upitao je Putin.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se