30.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Putinova Sputnjik vakcina novo moćno oružje Rusije

IZVORavaz.ba

Kada je vodeći medicinski časopis Lanset početkom mjeseca objavio pohvale ruskoj Sputnjik V vakcini protiv koronavirusa, Evropska unija je požurila da čestita Moskvi na uspjehu. Sada, međutim, neki stručnjaci smatraju da je umjesto tapšanja po ramenu, Brisel trebalo podrobnije da prouči rusku vakcinu, piše Nova.rs.

Eksperti strahuju da je Sputnjik geopolitičko oružje koje Moskva koristi za manipulaciju zapadnim demokratijama i produbljivanje podjela i pokušaj da se Rusija predstavi kao spasilac svijeta.

– Ovo je noćna mora – rekla je Viola fon Kramon-Taubadel (von Cramon-Taubadel), evropska parlamentarka iz redova nemačkih Zelenih i pozvala EU da hitno reaguje.

Njena reakcija je uslijedila nakon što je predsjedavajuća Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) rekla da bi Rusija trebalo da objasni zašto drugim državama nudi da proda milione doza svoje vakcine protiv koronavirusa dok zaostaje u imunizaciji svojih građana.

– I dalje se pitamo zašto Rusija teoretski nudi milione i milione doza dok nije ostvarila dovoljan napredak u imunizaciji svog stanovništva – izjavila je šefica EK.

Ona je dodala da bi Rusija trebalo da dozvoli inspekciju svojih proizvodnih mjesta i preda sve podatke na uvid u okviru procesa regulatornog odobravanja, prenosi Politiko.

Debatu je dodatno zamutilo insistiranje Rusije da se svakog trenutka očekuje da Evropska agencija za lijekove odobri njihovu vakcinu, dok regulatorno tijelo EU tvrdi da još nisu dobili nijedan podatak od Moskve.

Stara dobra kampanja dezinformisanja
Ruski pristup ima sve znake globalne kampanje dezinformisanja – hvaljenje Sputnjika na sav glas dok se istovremeno podriva povjerenje u zapadne vakcine – i standardna je geopolitička strategija Moskve, kaže Niko de Petro, saradnik španskog Instituta za državne veštine.

– Kada Rusi imaju nešto što smatraju strateški važnim za Kremlj, oni će na sve načine promovisati svoju vakcinu ali će i potkopavati druge – rekao je on ukazavši na izveštaje u državnim medijima da “Pfizer” lažira klinička ispitivanja svoje vakcine, da su Bil Gejts (Bill Gates) i američki imunolog Entoni Fauči (Anthony Fauci) hapšeni zbog vakcina, da Zapad kritikuje rusku vakcinu “jer ne mogu da prihvate primat Rusije”.

– Sve je to vrlo očigledno. I vrlo je jasno da dolazi od Kremlja – rekao je De Pedro.

Sputnjik je odobren u 29 zemalja svijeta ali se ruska kampanja u jednom pokazala falična – teško je zagovarati odbijanje tuđih vakcina i promovisanje svoje. Iako je vakcina dostupna u Rusiji, De Petro kaže da se malo ljudi vakciniše.

Sputnjikovi zagovornici se ne slažu. Kiril Dmitrijev, izvršni direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF) koji promoviše vakcinu u inostranstvu, rekao je nedavno da je njegov tim česta meta kampanje dezinformisanja a da je ruska vakcina “najbolja na svijetu”.

Sputnjik V

Uprkos debati, sve više zemalja je zainteresovano za rusku vakcinu. Slovačka i Hrvatska su posljednje u nizu koje su pokazale interesovanje za vakcinu i u pregovorima su sa Moskvom.

Oprez EU
Situacija je “najopasnija” sada kada se neke zemlje EU okreću Moskvi da ispuni vakuum sa vakcinama, kaže Fon Kramon-Taudabel. Primjer je Mađarska koja je 21. januara po hitnom postupku odobrila rusku vakcinu. Iako je takav unilateralni potez moguć, EU se našla u nezgodnoj situaciji jer se sada sve više zemalja centralne i istočne Evrope interesuje za Sputnjik V.

Ako i ove zemlje članice po hitnom postupku odobre rusku vakcinu, to će “podriti cijelu strategiju vakcinacije EU”, rekla je ona, a sa Rusijom koja kontroliše laboratorije i klinike gdje se Sputnjik testira, malo je vjerovatno da će biti ispunjeni kriteriji EU.

– Mi želimo da zadržimo visoke standarde, a to nije moguće kada imate bilateralna hitna odobrenja – rekla je Fon Kramon-Taudabel.

Rusi se okreću partnerima
Ruska vakcina protiv Covida-19 proizvedena je u državnoj laboratoriji uz podršku domaćeg fonda za direktna ulaganja. Međutim, da bi postigla cilj vakcinisanja skoro desetine svjetske populacije, Rusija mora da se osloni na fabrike u Brazilu, Indiji i Južnoj Koreji.

Sa ograničenim proizvodnim kapacitetima kod kuće, RDIF se okrenuo partnerskim državama koje imaju velike kapacitete za proizvodnju lijekova. Tako je budućnost vakcine povjerio ogromnoj mreži privatnih kompanija koje rade pod različitim nacionalnim regulatornim tijelima, od kojih su neki rekli za “Financial times” da će proći mjeseci dok pokrenu punu proizvodnju.RDIF je za britanski list naveo da je potpisao ugovore sa 15 proizvođača u 10 država za proizvodnju 1,4 milijarde vakcina, dovoljno za imunizaciju 700 miliona ljudi.Ti ugovori znače da se RDIF oslanja na strane fabrike da proizvedu dvostruko više vakcina od ruskih kompanija. Fabrike u Kini, Južnoj Koreji, Indiji i Iranu će proizvoditi vakcine koje se mogu izvoziti u treće zemlje, dok će fabrike u Brazilu i Srbiji prvenstveno zadovoljavati domaće potrebe.

“Pouzdana kao kalašnjikov”
Ruska državna televizija je u novembru prošle godine objavila da je vakcina zasnovana na adenovirusu “jednostavna i pouzdana kao automatska puška kalašnjikov”. Ipak, eksperti u mnogim zapadnim državama su izrazili sumnju zbog nedostatka potpunih rezultata ispitivanja, govoreći da je Rusija podredila bezbjednost nacionalnom prestižu.

Međutim, nakon što je studija u Lansetu navela da je vakcina efikasna 91,6 posto – rame uz rame sa mRNA vakcinama Pfizer/BioNTecha i Moderne – Sputnjik V sada teži da postane jedan od najvećih ruskih izvoznih proizvoda, poput “kalašnjikova”, piše FT.

Dok mRNA vakcine moraju da se čuvaju na ultraniskim temperaturama, pa je njihov transport škakljiviji i skuplji, Sputnjik je privlačan mnogim zemljama sa niskim prihodima zato što košta deset dolara i skladišti se na temperaturi između dva i osam stepeni Celzijusa.

Rusija predstavlja vakcinu i kao naučno dostignuće i kao instrument diplomatske meke moći, što je čini posebno privlačnom za države koje osjećaju da su istisnute iz globalnih farmaceutskih sporazuma bogatih država.

Međutim, ostaju pitanja o tome koliko brzo će globalna mreža proizvodnje Sputnjika moći da zadovolji potražnju iz više od 50 država. Proizvođači u Indiji i Brazilu, države u kojima RDIF prognozira više od pola globalne proizvodnje, rekli su britanskom listu da tek treba da počnu masovnu proizvodnju vakcine.

Šest farmaceutskih kompanija u Rusiji proizvodi vakcinu, i one su “skoro 100 posto” za domaću upotrebu, rekao je Kiril Dmitrijev, šef RDIF-a.

On je dodao da će izvoz vakcine krenuti poslije juna, kada se zadovolje potrebe Rusije. Dmitrijev je odbacio navode da već ponestaje zaliha nakon što je Mađarska saopćila da će dobiti samo 100.000 doza ovog mjeseca, tri puta manje od očekivanog, piše Nova.rs.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se