Rak je izlječiv: Osam hiljada građana prošetalo Sarajevom i ukazalo na važnost prevencije

Cilj utrke i šetnje je da se ukaže na potrebu redovnih pregleda žena, kako bi se na vrijeme prevenirala bolest raka s obzirom na činjenicu da se radi o izlječivoj bolesti ukoliko se otkrije na vrijeme.

Sva sredstva skupljena od registracija utrošit će se za besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje i paketiće “prve pomoći” za svaku novooperisanu ženu u BiH.

U Sarajevu je danas organiziran bogat program, a između ostalog održana je i dječija utrka, zatim utrka za odrasle, glavna šetnja, a prethodnoje zagrijavanje vodila Lejla Šebić, instruktorica fitnessa.

Građani su se zabavili i uz zumbu s Anom Bavrkom, a za muzički ugođaj brinu se Sergej Ćetković i Berin Buturović.

Trka čiji je cilj osnaživanje zdravlja žena i njihove borbe protiv raka dojke održava se u više od 150 gradova širom svijeta, a prvi put se održala u našem glavnom gradu 2008. godine.

Osim velikog odziva građana, ovaj projekt je do sada podržalo i mnoštvo poznatih osoba, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz regiona

Prema svjetskim podacima, od raka dojke oboli blizu 1.670.000 žena, a oko pola miliona oboljelih i umre. Ono što je porazan podatak kada je riječ o našoj zemlji jeste da ne postoji registar oboljelih od raka. Jedino Albanija i Bosna i Hercegovina u Evropi nemaju ovaj registar koji je prijeko potreban s obzirom na činjenicu da od karcinoma dojke godišnje oboli više od 2.000 žena (prema podacima Fondacije Sanela Redžepagić).

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se