Naslovnica BIHAĆ Ramo Brkić izručen BiH, aerodrom napustio na sporedni izlaz (FOTO) Ramo Brkić,...

Ramo Brkić izručen BiH, aerodrom napustio na sporedni izlaz (FOTO) Ramo Brkić, nekadašnji komesar MUP-a USK, izručen je danas Bosni i Hercegovini iz Slovenije.

0

On je na Sarajevski aerodrom sletio letom iz Ljubljane kompanije “Adria Airlines”, ali su ga granični policajci izveli na sporedni izlaz.

Prema informacijama “Avaza”, on je već isporučen u Pritvorsku jedinicu Suda BiH, gdje će sutra biti održano ročište o određivanju jednomjesečnog pritvora.

Brkić je, podsjećamo, uhapšen prije dvije sedmice u Sloveniji, a po Interpolovoj potjernici koju je raspisao Sud BiH.

Njega je policija u Sloveniji uhapsila na graničnom prijelazu Gruškovje 25. maja i otad se nalazio u pritvoru u Mariboru.

Ovaj bivši visoki policijski službenik pobjegao je iz države prije dvije godine, a nakon što je pravomoćno osuđen na 11 godina za organizirani kriminal i trgovinu narkoticima.

Za Brkićem je prije tri godine Interpol raspisao crvenu potjernicu. On se, nakon što je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora, nije javio na izdržavanje kazne. U to vrijeme sudilo mu se, u postupku protiv sutkinje Suda BiH Azre Miletić, za davanje mita, a u kojem je bio optužen i Senad Šabić, koji je, također, u bijegu.

Prema presudi Suda BiH, Brkić je, nakon što je stupio na funkciju komesara policije USK, odlučio iskoristiti svoj položaj za obavljanje raznih krivičnih djela pa je s tim ciljem stupio u kontakt s osobama za koje je kao visoki policijski dužnosnik znao da vrše krivična djela neovlaštenog prometa opojnih droga i koje su na području USK u prošlosti vršile slična krivična djela te je, zajedno s tim osobama, na više lokacija u USK organizirao proizvodnju opojne droge, a potom i prodaju u inozemstvu te podjelu dobiti.

Loading...