Ratno stanje u Krajini: Za migrante se pravi 20.000 hljebova dnevno

Nakon što su vlasti ispraznile migrantski kamp Bira, dobre vijesti za Bišćane brzo su potisnule one loše zbog novih sukoba sa smrtnim ishodom

Kako je većina maloljetnih migranata prebačena iz Bire u kamp na Borićima, a oni koji nisu maloljetni u kamp Lipa van Bihaća, preostala skupina koja nije željele da ide u Lipu, prema riječima premijera USK-a Mustafe Ružnića, puštena je u game, odnosno zaputila se u pravcu hrvatske granice kako bi je pokušala još jednom ilegalno preći.

Plač, pa pucnjava

Njihova ruta često vodi upravo preko Žegara i zatvorenog džungla-kampa Vučjak. Sam teren Žegara, po šumama i žbunju, naseljavaju brojni migranti koji su sami formirali nekoliko divljih kampova. Da li su ovi novi pokreti doveli do međusobnih susreta zaraćenih migrantskih grupa i preksinoćnjeg krvavog obračuna, za sada nije zvanično potvrđeno, ali se takav zaključak sam nameće. U strašnom fizičkom obračunu učestvovao je nepoznat broj migranata. Krvavi bilans su dva mrtva Pakistanca, zbog čega su iz Tužilaštva USK-a poduzeli istražne radnje radi krivičnih djela ubistva. Još 20 ih je teže i osam lakše ranjenih. Svi su iskasapljeni hladnim oružjem, noževima, sjekirama, mačetama i toljagama.

U Kantonalnoj bolnici tri hirurška tima radila su cijelu noć. Njihov bilans je deset operiranih migranata, trojica se nalaze u šok-sobi, dok ih je sedam smješteno na hirurgiji. Sve do jednog imali su ubodne rane u predjelu grudi, a većina je imala ubodne rane i po drugim dijelovima tijela. U Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću liječnički su zbrinuta 23 migranta.
Portparol MUP-a USK-a Ale Šiljdedić nije nam mogao saopćiti identitet ubijenih migranata, jer nisu imali lična dokumenta.
– Samo imamo indicije da se radi o osobama pakistanske nacionalnosti i nikakvih drugih podataka. Stradali su od rana nanesenih hladnim oružjem, tj. nožem. Imamo saznanja da su počinioci ovih krivičnih djela pripadnici afganistanske nacionalnosti, tako su nam ovi povrijeđeni Pakistanci kazali. Međutim, oni su u bijegu, a to vam je od Žegara gore ka Plješevici i nije isključeno da su možda već prešli i u Hrvatsku. Mi ih tražimo, ali to ide vrlo teško, priznaje Šiljdedić.

Podsjećamo, samo dva dana ranije grupa građana iz Bihaća tražila je od vlasti da proglase vanredno stanje zbog problema s migrantima. Desilo se to nakon što je podmetnuto pet požara za noć. Pozivi da se proglasi vanredno stanje i zbog ovog krvavog obračuna sad su još glasniji. Što se tiče podmetnutih požara, policija još nije pronašla počinioce. Prema posljednjim saznanjima, tu noć je primijećen jedan migrant sumnjivog ponašanja, koji je viđen na lokacijama gdje su izbili požari. Ni njega policija još nije pronašla.
Kod posljednjeg incidenta nekoliko građana koji žive na Žegaru prijavilo je policiji da su prvo začuli galamu, plač, a zatim i sedam pucnjeva. Policija za sada nije utvrdila ko je pucao.
– Mi smo dobili dojavu da se začulo i više pucnjeva, ali vrlo lako bi se moglo raditi i o plinskom ili nekom sličnom oružju, jer nismo naišli na osobe da su imale zadobijene prostrelne rane od vatrenog oružja. Ako su pucali prema njima pištoljem, vjerovatno bi nekoga i pogodili, pojašnjava Šiljdedić.
Da su migranti u Biri i drugim kampovima bili naoružani hladnim oružjem, znalo se i ranije iz brojnih policijskih racija. Međutim, hrvatski novinar Robert Valdec, koji je nedavno posjetio kampove u Krajini, tvrdi da su migranti u njima bili naoružani i vatrenim oružjem.

Rat između grupa iz Afganistana i Pakistana traje od početka migrantske krize u BiH

– Prilikom racija ili kad ostave telefone kod securityja, oni su malo te telefone pregledali i nailazili su na slike gdje poziraju s pištoljima u kampu. I ja sam došao do takvih slika i čuvam ih da ih pokažem kada me prozovu ovi faktcheckersi, kazao je Valdec na podcastu Velebit.
​On tvrdi da migranti u kampovima imaju i slike iz Sirije i drugih ratišta, gdje poziraju s odsječenim glavama.
Jučer je na jednoj bihaćkoj FB grupi podijeljen i video s mladićem koji u punom autobusu migranata ismijava policajca samog među njima. Uz video je i fotografija gdje isti migrant s drugovima pozira s noževima.
Građani Bihaća koji su do jučer imali mnogo pohvalnih riječi za kantonalne vlasti, koje su uspjele da isprazne Biru, sada izražavaju bojazan da će imati još više migranata na ulicama, odnosno da će cijeli Bihać postati kamp. Do dolaska zime plaše se da bi, pod izgovorom da se migranti smrzavaju, Bira mogla biti ponovo vraćena u funkciju te traže da se što prije kontejneri iz Bire prebace na Lipu. Premijer Ružnić slično razmišlja te je zatražio od IOM-a u BiH da što prije prenese infrastrukturu iz Bire.
Šef IOM-a za BiH Peter van der Auweraert nije zadovoljan posljednjim aktivnostima vlasti USK-a. Čak i ako uspiju do zime vratiti migrante u Biru, nema mogućnosti da pred zimu otvore novi kamp u Krajini, kao što su to činili tri godine zaredom.

Bivši okupanti centra Bira su pred centrom Lipa i nemaju gdje da idu. Neki se vraćaju pješice prema Bihaću, drugi spavaju ispred tužni, što je nehumano i nepotrebno. Pozivamo kompetentne državne vlasti da omoguće pristup smještaju za tih 350 migranata i izbjeglica, kao i za 2.500 onih koji spavaju po šumama, napuštenim gradovima i javnim površinama. Upravo ovako izgleda početak humanitarne krize, poručio je Auweraert.

Teče rok Cikotiću

U USK-u više niko ne vjeruje u ove brojke koje navode on, Služba za strance i humanitarne organizacije. Općepoznato je da u Krajini među pekarima ne postoji kapacitet da ispeku hljeb za migrante, koji se tako kupuje i dovozi iz Sarajeva. Prema našim informacijama, radi se o 20.000 hljebova dnevno.
Da je migranata mnogo više, vjeruju i stanovnici Velike Kladuše, koji se sad drže obećenja premijera Ružnića da je nakon pražnjenja Bire sljedeći na redu Miral.

– Slušajući narod, to će se morati poduzeti. Mi smo u ponedjeljak uputili rok od sedam dana ministru Selmi Cikotiću da to riješi, inače će građani u potpunosti blokirati Miral, jer se više ne može čekati. Nama u Kladuši je drago zbog zatvaranja Bire i žao nam je što su građani Bihaća doživjeli te požare i taj krvavi obračun. To treba sve trpati iza bodljikave žice visoke tri metra, jer se s tim ljudima ne može civilizovano. Žao je i nama pojedinih migranata, suze mi idu na oči kad sretnem neke od tih finih ljudi, ali ogroman je broj tih hohštaplera i kriminalaca koji prave nerede, jer ništa drugo nisu ni naučili raditi, kazao nam je predstavnik mještana MZ-a Polje kod Velike Kladuše Enver Munjaković.
​Ukoliko se ništa konkretno ne poduzme, treba očekivati da građani zaista i blokiraju Miral, što će humanitarnu katastrofu dodatno pogoršati.