Razlike i nelogičnosti: Ko je sve dobijao novac iz grantova Vijeća ministara BiH

Pregledom dokumenata o dodjeli sredstava za sufinansiranje projekata evidentne su nelogičnosti u dodjeli. Tako naprimjer u odluci Vijeća ministara BiH od 7. jula 2016. godine stoji da je Udruženje Obala art centar, Sarajevo za projekat “22. Sarajevo film festival 2016” dobilo 20.000,00 KM.

Riječ je o najvećem filmskom festivalu u jugoistočnoj Europi te jednom od značajnijih u Evropi. Održava se od 1994. i svake godine privlači oko 100 000 ljubitelja filma. Prošle godine u okviru SFF-a glavni grad BiH posjetio je poznati glumac, reditelj i producent Robert De Niro.

Ipak, Vijeće ministara BiH više je cijenilo “Dane hrvatskog filma” s obzirom na to da je Udruženju Filmski festival “Dani hrvatskog filma Orašje” iz granta dodijeljeno 40.000 KM na sjednici održanoj 4. oktobra 2016. godine.

Manje sredstva dobio je i Međunarodni teatarski festival – Scena MESS za projekat “Generalna skupština Evropske teatarske konvencije”. Odlukom Vijeća ministara BiH od 7. jula MESS-u je dodijeljeno 20.000 KM za projekte u okviru međunarodne kulturne saradnje za 2016. godinu.

Veće iznose za sufinansiranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu od Vijeća ministara BiH dobili su i Župa Svih Svetih u Livnu za izgradnju crkve u naselju Guber (50.000 KM), Srpska pravoslavna crkvena opština sokolačka u Sokocu za Izgradnju vjerskog i kulturnog centra na Sokocu (40.000,00 KM) i Župa Krista Kralja u Čitluku za projekat Digitalizacija kulturnog nasljeđa župe Krista Kralja u Čitluku (20.000 KM),

U odluci koja je donesena na sjednici održanoj 4. oktobra 2016. godine piše da je Udruženje građana “Hrvatska žena” Livno za projekat “Sanacija i rekonstrukcija radi očuvanja kulturno-povijesne baštine” dobilo 100.000,00 KM. Mediji su naknadno utvrdili da je riječ o sredstvima koja su dodjeljena nevjesti zamjenice predsjednika HDZ-a BiH i zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto.

Od grantova za kulturne institucije u prošloj godini najviše sredstava izdvojeno je za Zemaljski muzej BiH i to 450.000 KM. Sredstva su raspoređena na osnovu prijedloga Ministarstva civilnih poslova BiH, a odlukom Vijeća ministara BiH. Ministarstvo je predložilo raspodjelu na osnovu zahtjeva institucija koje je zaprimilo tokom godine. U fotogaleriji pogledajte koje institucije su sve dobile novčanu pomoć od države i u kojem iznosu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se