13.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021

Raznovrsne aktivnosti tokom mjeseca rebi’ul-evvela u Velikoj Kladuši

Medžlis IZ Velika Kladuša je obilježio mjesec rebi’ul-evvel, mjesec rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., brojnim i raznolikim aktivnostima sa polaznicima mekteba, učenicima osnovnih i srednjih škola, sa mladima, te sa tradicionalnim mevludskim programom u džamiji. Sve ove aktivnosti su bile u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama nadležnih organa.

Glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša Ismet-ef. Mustedanagić je istakao svoje zadovoljstvo onim što je ove godine, iako u otežanim uslovima, Medžlis IZ Velika Kladuša realizirao u sklopu obilježavanja mjeseca rođenja Muhammeda, a.s.

“Centralna mevludska svečanost je održana u džematu Zagrad, a mogla je se pratiti putem online platformi Medžlisa IZ Velika Kladuša i putem minaretskog ozvučenja. Program su izveli članovi muškog hora medžlisa “El-Bedr” i članice ženskog hora “El-Verd”. Ovu svečanost je upotpunilo učešće naših vrsnih učača ilahija i kasida Ibrahima Bilčevića i Jasira Kovačevića. Polaznici mekteba “Kladuša – Grad” su podijelili 110 poklona svim prolaznicima koji su prolazili kroz grad, te svojim roditeljima i komšijama.” – izjavio je glavni imam.

Mreža mladih ovog medžlisa je ovim povodom organizirala podjelu poklona prolaznicima, zaposlenicima javnih ustanova i zaposlenicima u trgovačko-zanatskim radnjama u gradu. Također, Mreža mladih je za učenike osnovnih i srednjih škola ove općine raspisala konkurs za najbolji literarni rad na temu “Muhammed, a.s., milost svjetovima.” Za najbolje radove su obezbijedili i vrijedne nagrade.

Ono po čemu je ovaj medžlis prepoznatljiv jeste da maksimalnu pažnju posveti polaznicima mekteba i učenicima osnovnih i srednjih škola.

“Iako se o posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu, a.s., uči u mektebima i na vjeronauci u školama, smatramo da je ovo prilika da se još dodatno upoznamo sa likom i djelom našeg pejgambera. S toga je Medžlis IZ Velika Kladuša svake godine tradicionalno posveti pažnju našim učenicima u mektebu i školama i organizujemo prezentaciju o nekom od segmenata života Muhammeda, a.s. Na kraju prezentacije se organizuje i nagradni kviz za one koji najbolje usvoje ono što je prezentirano. Prezentaciju realizuju najbolji učenici srednjih škola koji su ostvarili zapažene rezultate na takmičenju iz sire – životopisa Muhammeda, a.s. kojeg svake godine organizuje Rijaset IZ u BiH za učenike srednjih škola. Ovu istu aktivnost smo organizovali i u nekoliko naših mekteba.” – istakao je efendija Mustedanagić.

Iako je mnogo prepreka za realizaciju ovakvih aktivnosti u ovom vremenu, vrijedni ljudi na čelu ovog medžlisa i realizatori brojnih aktivnosti su našli načina da realizuju ove aktivnosti poštivajući sve one mjere propisane od strane epidemioloških službi.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se