Razvojna agencija USK jedini partner iz BIH na EU projektu EMBRAce

Razvojnoj agenciji Unsko-sanskog kantona (USK) odobren je još jedan projekt koji će finansirati Evropska unija – projekt emBRACE (Eco-Mediterranean Business ReinforcingAgroCircularEconomy), što ovu razvojnu agenciju čini jedinim projektnim partnerom iz Bosne i Hercegovine.

Razvojna Agencija USK je jedan od deset partnera iz sedam zemalja koji učestvuju na projektu emBRACE, a koji se danas održava u Veneciji, i koji ima za cilj razviti i testirati modele i alate za uspostavu 2 međunarodna mega-klastera koji rade na principu kružne ekonomije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,140.390,50 miliona eura, dok će Razvojna agencija USK implementirati iznos od 166,710 eura. Projekt će implementirati deset partnera iz sedam zemalja (Italija, Španija, Grčka, Francuska, Slovenija, Portugal i BiH), u vremenskom trajanju od 30 mjeseci.

“Projekt je orijentiran prema značajnom poboljšanju ekološke i ekonomske vrijednosti proizvoda i lanaca, kao i uspostavljanju stalne mreže među kompanijama” kaže nam Samir Jodanović, direktor Razvojne Agencije USK. Vodeći partner projekta je t2i iz Italije.

Samir Jodanović, direktor Razvojne agencije USK

“emBRACEće podržati kompanije i javne i privatne institucije u stvaranju novih “cirkularnih” poslovnih modela za ubrzavanje ekonomskog rasta kroz stvaranje izvozno orijentiranih partnerstava”  ističe Roberto Sandrini iz firme t2i. Kako naglašava, t2i je pouzdan i konsolidirani istraživački partner, čiji rad s velikom mrežom lokalnih, nacionalnih i međunarodnih centara (poput Fraunhoferovih instituta u Njemačkoj) omogućuje stvaranje “prilagođenih” multidisciplinarnih radnih grupa za potrebe klijenata.

Naglašeno je kako emBRACE omogućava poduzetnicima i organizacijama podršku u poslovanju pružanjem usluga na različitim područjima. Neke usluge se mogu odnositi na pružanju odgovara na specifična pitanja i to iz područja od interesa za poduzetnike, predstavljanje njihovih proizvoda, stvaranje vlastitih e-prezentacija, osiguranje obuka pomoću alata za poboljšanje poslovanja tvrtke (ICT alati, e-marketing, poslovni planovi, inovacije i prijenos tehnologije, itd.) ili traženje dobavljača.

Podsjećamo, t2i prijenos tehnologije i inovacija predstavlja inovacijsku agenciju koju promoviraju trgovačke komore Treviso, Verona i Venecija (tzv. “VeneziaRovigo Delta Lagunare”). Cilj t2i je pružanje podrške tvrtkama u stvaranju inovacija postojećim korporativnim procesom koji će ih vratiti konkurentnosti na tržištu.

“Vjerujem da će projekt emBRACE mnoge poduzetnike u našim zemljama upoznati sa značenjem termina “cirkularna ekonomija” a to je onaj princip ekonomije koji se bazira na korištenju već upotrjebljenih materijala, dodaje Marta Orozzco ispred projektnog partnera FEDACOVA iz Španije.

Poput projekta emBRACE, t2i podržava kompanije u svom rastućem procesu kroz nekoliko usluga organiziranih u nekoliko područja: zaštitni znakovi, patenti i tehnički standardi: usluge zaštite i razvoja intelektualnog vlasništva za tvrtke i konzultantske usluge, kao i smjernice za standarde UNI / CEI / ISO.

Pored navedenog, važno područje je mjeriteljstvo, laboratoriji za testiranje i dizajn usmjeren na korisnika. Najsavremeniji laboratoriji koji podržavaju priznavanje i certificiranje proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i razvoj novih proizvoda putem inovativnih tehnologija.

t2i podržava inovacije, istraživanja i mogućnosti financiranja: usluge za podršku kompanijama, kao i za razvoj inovativnih projekata i usvajanje rezultata istraživanja kroz međunarodne i svjetske klase mreža, kao i osposobljavanje, organizacija i razvoj vještina: putevi osnaživanja vještina za tvrtke i ljude u potrazi za novim mogućnostima stručnog usavršavanja i usavršavanja, obrazovanju, mentorstvu na radnom mjestu.

U razdoblju 2014.-2020., Interreg MED program, iz kojeg je i finansiranemBRACE, će promicati saradnju između raznolike tipologije glumaca trinaest mediteranskih zemalja. Cilj programa je optimizirati postojeće rezultate postignute u prethodnom razdoblju, kao i olakšati nove okvire saradnje za sve partnere koji se nalaze na području Programske suradnje.

U skladu s tim, Interreg MED program uspostavlja ključna načela saradnje s ciljem konsolidiranja karaktera budućih projekata i njihovih povezanih aktivnosti.Ova načela predstavljaju DNK Interreg MED programa i usklađena su s promicanjem razvoja, dobrog upravljanja i podržanim kohezijskom politikom Evropske unije.

 

 

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se