Reakcija SDA USK na članak: Sve izvijesniji masovni protesti – Ministar Dedić je dotukao poljoprivredne proizvođače!

VEZANA VIJEST: Saopćenje A SDA: Sve izvijesniji masovni protesti – Ministar Dedić je dotukao poljoprivredne proizvođače!

Odmah na početku želimo A SDA obavijestiti da se parlamentarni izbori održavaju tek na jesen slijedeće godine tako da je današnji dan pogrešno vrijeme za plasiranje u javnost dezinformacija vezanih za rad Federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića. Ni frustracije A SDA koja svojim uobičajenim kafanskim spletkama ne uspijeva srušiti vladu Huseina Rošića, ni razočarenje što joj miniranje svakog bolijtka našeg kantona ne ide zadatim tempom, ne opravdavaju pokušaj iskorištavanja u dnevnepolitičke svrhe veoma ozbiljnih problema malinara.

Kao i uvijek, A SDA ne nudi nikakva riješenja već samo nekoliko laži. Prije svega, želimo upoznati javnost da skoro trećina novca za poticaje u poljoprivredi dolazi u Unsko-sanski kanton i iznos taj je u posljednje tri godine u stalnom rastu. 2014. je kanton dobijao samo 11,5 miliona KM a već u 2015. i 2016. po skoro 15 miliona KM. Ministar Dedić svakodnevno trpi udarce iz različitih stranaka koje ga optužuju da previše ulaže u Unsko-sanski kanton, dok istovremeno predstavnici istih tih stranaka iz USK u medjima tvrde da je ministar zanemario USK.

Nije tačno ni da postoje najave protesta u raznim gradovima, osim ako možda A SDA – po ko zna koji put – planira organizovati svoje simpatizere da se pod krinkom borbe za malinare bore za svoje stranačke interese. A SDA treba da zna i da malinari ostvaruju pravo na poticaje, te bi trebala biti upoznata sa mjerama koje je Vlada Federacije usvojila da im pomogne. Nije, jer se problemima malinara niko u ovoj stranci nikad nije bavio.

Po jednom se pitanju ipak s A SDA moramo složiti: ministar Dedić za kanton radi više nego što bi prema svojim nadležnostima trebao. On ne samo da brine za našu poljoprivedu već i trudi se da što više raspoloživih sredstava za infrastrukturu usmjeri upravo u USK. No, da A SDA smeta razvoj infrastrukture znamo odavno jer upravo poslanik ove stranke već mjesecima blokira Zakon o akcizama od kojeg bi najviše koristi imali upravo Krajišnici i koji bi Krajini donio godinama iščekivane puteve.

Simptomatično je kako se sve stranke sjete poljoprivrednika tek kad je riješenje njihovih problema na pomolu i na taj način pokušavaju sabotirati ne samo rad Vlade, ali i svaki dogovor koji donosi napredak našoj poljoprivredi. Licemjreno je posebno iskorištavanje opravdanog protesta malinara, koji su već sedmicama u stalnoj komunikaciji sa ministrom Dedićem i koji na svakom koraku ističu da njihovo nezadovoljstvo nije usmjereno u Vladu Federacije već u otkupljivače i razne lobije.

Molimo A SDA da se konstruktivnim prijedlozima – a ne pljuvanjem pojedinaca – uključi u rješavanje problema Bosne i Hercegovine.

 

PRESS  KO SDA USK

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se