Naslovnica BIHAĆ Reakcija Šuhreta Fazlića na današnji članak KRAJINA.BA: Vučjak ostaje otvoren da ne...

Reakcija Šuhreta Fazlića na današnji članak KRAJINA.BA: Vučjak ostaje otvoren da ne bi imali deset Vučjaka u centru Bihaća

0

Nakon što smo jutros objavili članak u kojem većina medija u Bosni i Hercegovini već govore o zatvaranju Vučijaka i proširenju kapacitet u “BIRI” i “MIRALU”, oglasio se i gradonačelnik grada Bihaća Šuhret Fazlić te poručio:

VEZANA VIJEST: Mediji tvrde: KAMP VUČIJAK SE ZATVARA I MIGRANTI SE PREBACUJU U “BIRU” i “MIRAL”

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je danas kako će kamp za smještaj ilegalnih migranata Vučjak ostati otvoren sve dok se ne odredi nova lokacija unutar Bosne i Hercegovine te da ne dolazi u obzir da migranti budu prebačeni u sadašnje migrantske centre Bira, Borići ili Sedra.

“Pokrenuli smo aktivnosti kako bi smo taj problem riješili i Gradsko vijeće Bihać je odredilo lokaciju Lipa. Predložili smo novu lokaciju, ali sada je do države da nađe rješenje”, zaključio je gradonačelnik Fazlić, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika.

Fazlić je također upozorio kako kamp Vučjak i dalje treba jer migranti svaku noć dolaze.

Ukoliko ne bude Vučjaka imat ćemo deset „Vučjaka“ u centru Bihaća i to je nedopustivo“, kazao je Fazlić.

Također, u popodnevnim satima gradonačelnik Šuhret Fazlić je uputio akt IOM-u u kojem stoji da Grad Bihać ne dozvoljava prebacivanje migranata sa lokacije “Vučjak” u centar “Bira, kao ni proširivanje kapaciteta privremene lokacije za ranjive kategorije “Borići”.

Ponovljen je i zahtjev za održavanje sastanka sa svim relevantnim državnim i međunarodnim institucijama u cilju donošenja cjelovitog rješenja za upravljanje migrantskom krizom u BiH, prvenstveno kada je u pitanju smještaj migranata i izbjeglica.

Također je upućen i Zahtjev MUP-u USK-a za provođenje akcije na prežnjenu građevine Doma penzionera kao i stalno prisustvo policijskih službenika u centru grada.

Ovo je svakako ohrabrujući potez gradonačelnika Fazlića, a sa ovim stavom bi svakako mogao povratiti poljuljane odnose sa građanima Bihaća koji su upravo gradonačelnika krivili za otvaranje prihvatni migrantskih centara.