Realnost ili ne: Počinje gradnja infrastrukture JP Aerodrom Bihać

Vlada Federacije (ranije javljeno), zaključila je sredstva za Aerodrom Golubić u Bihaću, dva miliona maraka u ovoj godini za prve korake ka njegovoj izgradnji. Svake godine uslijediće nova tranša ne manja od ove, te smo stavljeni u rang sa aerodromima u Tuzli, Mostaru, Sarajevu…
Naravno, u spomenutim gradovima Vlada Federacije možda izdaje i više novaca, za proširenja novih pista, hangara i tako dalje jer su to preduzeća koja itekako rade, ali kod nas je sve još na livadi.
Grad Bihać ima formirano preduzeće Aerodrom, na papiru, novo gradsko vijeće razriješilo je stare upravljačke strukture i imenovalo nove.
Odmah da razjasnimo, preduzeće nije imalo ni jednog zaposlenog a i bivši upravitelj Amir Beganović je sam pripremio Federalnoj Vladi što su tražili, od osnivačkih akata, registracije, katastarske čestice, postojanje aeroklubova pa sve do zahtjeva za doznačenje spominjanih sredstava.
Vlada Federacije od dva miliona neće dati ni marke nikome ovdje za plaće. Oni će po programu pratiti i plaćati naredne korake.
Sad je do gradske uprave da imenuje novog upravitelja i da nastave sa poslom jer stvar sa Bihaćkim aerodromom je već ozbiljna.
Ali prvo što moraju da odluče jeste kakav aerodrom žele u skladu sa skromnim mogućnostima, ako su to mali čarter letovi onda je potrebno uvesti stručnjake, i bogami debelo platiti profesionalni projekt.
Tako bi se počelo, a svakog budžeta uz dva miliona od Federacije (a pokušati izboriti i više) bi se nastavilo iz godine u godinu sve dok ga ne izgradimo i ne stavimo u opticaj.
Kad budemo imali nešto na zemlji onda će lakše biti uvesti u priču i međunarodne partnere, a neki od njih su već dolazili kada nismo ni znali hoće li biti tog aerodroma.
Sad je ovo perspektivno pozitivna stvar, konačno.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se