Reforma zdravstva: Situacija u USK kantonu

Zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini je nefunkcionalan i finansijski neodrživ jer je fragmentiran na različitim nivoima vlasti od entitetskih, nivoa Distrikta Brčko i deset kantona u Federaciji BiH.Pacijenti u cijeloj državi trpe posljedice sve lošije situacije u zdravstvu.Više puta najavljivane reforme do sada nisu provedene što je pokazatelj odnosa države prema građanima.Da li će primjena mjera predviđenih Reformskom agendom Evropske unije za BiH na koje su se obavezali predstavnici vlasti donijeti promjene?

Reformska agenda je dijagnosticirala ključne probleme: rješenje dugovanja zdravstvenog sektora, uvođenje trezorskog sistema poslovanja te definiranje novih modela i izvora finansiranja. Evropska unija u ovom dokumentu  traži smanjenje izdvajanja iz BDP za zdravstvo sa sadašnih 7.1% na 6.2%,ali da se pritom ne narušava postojeći nivo zdravstvene zaštite.

U skladu sa prioritetima Reformske agende, osnova za rješavanje velikih dugovanja javnih zdravstvenih ustanova u oba bh. entiteta posebno bolnica na području Federacije BiH je donošenje novih zakona. U  federalnom  ministarstvu zdravstva  saopšteno je da se provode aktivnosti u cilju donošenja Zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u ovom entitetu.

O kakvom se izazovu za nadležne vlade entiteta i kantona te Brčko Distrikta radi ukazuje i podatak da je u 2016. godini 15.400 osoba iz Bosne i Hercegovine pronašlo posao u Njemačkoj i da je među njima veliki broj ljekara i drugih medicinskih radnika.Prema podacima koje je objavila Savezna agencija za rad iz Nuernberga čak 50 hiljada osoba iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i s Kosova, zaposlilo se u Njemačkoj prošle godine

Bosnu i Hercegovinu je napustilo 325 ljekara iz Federacije Bosne i Hercegovine u 2016. godini prema podacima Ljekarske komore Federacije BiH.

Na pitanje koje su ključne oblasti zdravstva u kojima je potrebna promjena direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona Dr. Almin Handanagić za Krajina.ba ističe: Zdravstvo je neophodno jačati na svim nivoima.Kroz reformu sistema zdravstva napokon treba  zauzeti jasan stav o normalnom funkcionisanju dvije vodeće zdravstvene ustanove kantonalne bolnice Bihać i opće bolnice Sanski Most te težiti da Kantonalna bolnica Bihać postane Univerzitetska bolnica. Prema njegovim riječima sekundarna zdravstvena zaštita ZU Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić Bihać i ZU Opća Bolnica Sanski Most moraju dostići nivo kvalitete zdravstvene zaštite u skladu sa  propisanim standardima i normativima, a što ima za cilj smanjenje upućivanja te odlaska osiguranih lica na liječenje van kantona.

Govoreći o situaciji u Unsko-sanskom kantonu dr. Handanagić smatra da bi predstojeća reforma trebala  jačati vlastite kapacitete što se ogleda u ulaganju u kadrove, opremu i prostor u zdravstvenim ustanovama Unsko-sanskog kantona. „Neophodno je razvijati zdravstvene djelatnosti zbog kojih se naši pacijenti upućuju na liječenje u druge kantone, prije svega invazivnu kardiologiju,onkologiju, neurokirurgiju, neuropedijatriju,ortopediju te u cilju postizanja što kvalitetnije zdravstvene zaštite neophodno je stimulisati zdravstvene radnike i zdravstvene ustanove da budu što konkurentniji.Kroz primarnu zdravstvenu zaštitu, potrebno je jačati prevenciju te završiti postupak informatizacije kako bi svaka ambulanta bila informatički integrirana, kaže direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK i podsJeća da bi završetkom plana za banjsko rehabilitacioni centar ZU Lječilište Gata svim osiguranicima pružili cjelukupnu zdravstvenu zaštitu.

S obzirom da je BiH u procesu evropskih integracija i da je nastavak pridruženja uslovljen ispunjavanjem kriterija za članstvo mjere Reformske agende su neminovne.

Kada će svi građani u zemlji imati kvalitetniju zdravstvenu zaštitu zavisi od  dinamike rada predstavnika vlasti i institucija.BiH se trenutno nalazi na začelju evropske liste po kvalitetu zdravstvene zaštite.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se