Rekordan broj hospitaliziranih u Općoj bolnici: 200 teških pacijenata na liječenju od korone, uputili apel građanima

IZVORavaz.ba

U Covid odjelima Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” na bolničkom liječenju je 200 teških pacijenata, od kojih je 23 na intenzivnoj i postintenzivnoj njezi, pet je na respiratoru, a sedam na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. U protekla 24 sata jedan pacijent je preminuo.

U Covid trijažnoj i prijemnoj ambulanti opservirano je 15 pacijenata i čeka se njihov premještaj na odjel, saopćeno je iz Opće bolnice.

Tokom jučerašnjeg dana na hospitalizaciju je primljeno deset pacijenata, a 14 je otpušteno kući. Jedan pacijent je premješten na Kliniku na Podhrastove.

Iz ove bolnice navode da njihova statistika pokazuje da je od početka pandemije ovo najveće povećanje broja oboljelih pacijenata od koronavirusa i da se javljaju pacijenti sa težim kliničkim slikama, koji su za bolničko liječenje.

– Ova zdravstvena ustanova je maksimalno stavila na raspolaganje svoje bolničke kapacitete i osoblje , kako bi pomogla svima kojima je pomoć potrebna. Medicinski radnici daju sve od sebe i tako će i nastaviti, ali mole i apeluju na naše građane da se odgovorno ponašaju i da najozbiljnije shvate preporuke i upozorenja o poštivanju zaštitnih mjera – naveli su iz Opće bolnice.

Putem Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za uposlenike Opće bolnice jutros stiže 110 doza “AstraZeneca” vakcina.

– Nedavno je vakcinisano oko 200 osoba Covid tima, a danas bi to trebalo uraditi i drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje sa raspoloživim dozama. Revakcinacija je planirana u narednih 2 do 3 mjeseca – saopćeno je iz Opće bolnice.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se