9.9 C
Bihać
Nedjelja, 24 Oktobra, 2021

Restriktivne mjere na granici Austrije već od 19. decembra

IZVORavaz.ba

Nova ograničenje prilikom ulaska u Austriju nakon boravka u jednoj od takozvanih korona rizičnih zemalja stupiće na snagu od 19. decembra.

Mjera, prema kojoj svi koji se vraćaju iz zemalja u kojoj je visok broj zaraženih, odnosno sa dvosedmičnim brojem zaraženih većim od 100 po 100.000 stanovnika, moraju obavezno u desetodnevni karantin, biće na snazi do 10. januara.

Prekid desetodnevnog karantina, prema juče saopćenoj odluci vlade, moguće je tek nakon pet dana uz negativan PCR test.
Ministarstvo ističe da obavezan karantin važi samo za osobu koja se vratila sa puta, ali ne i za ostale članove porodice iako žive u istom domaćinstu.

Ovom mjerom austrijska vlada želi da spriječi građane poreklom sa Zapadnog Balkana i Turske od putovanja u njihove zemlje porijekla za vrijeme božićnih praznika.
To što mjera važi do 10. januara objašnjeno je time što se želi obuhvatiti i pravoslavni Božić 7. januar, koji su mnogi proslavljali sa porodicom u domovini.

Oštre mjere važe za sve, nebitno da li se radi o austrijskim državljanima ili strancima, navodi Ministarstvo.
Od mjere obaveznog karantina, pošto sve susjedne države Austrije važe za korona rizične zemlje, su izuzeti samo prekogranični radnici, kao i osobe koje su zbog posla morale da putuju.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se