10.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 25 Oktobra, 2021

Restriktivne mjere u RS-u se produžavaju, evo na koga se odnose

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije sve restriktivne mjere koje su do sada bile na snazi u RS produžene su do 30. novembra ove godine, dok se planira nabavka 36 kontejnera za potrebe bolnica u ovom bh. entitetu.

Nadalje su naveli da je odobrena donacija 13.400 direktnih antigenskih testova na koronavirus koji će biti dostavljeni u 15 bolnica u RS.

Štab je donio Zaključak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane koronavirusom u RS-u, kojim se u cilju sprečavanja širenja koronavirusa na teritoriji RS i zaštite i spašavanja stanovništva do 30. novembra zabranjuju:

1. sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica,

2. muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće,

3. sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode).

Ovim zaključkom obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Od ove obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata, pišu Nezavisne novine.

Takođe, u skladu sa ovim Zaključkom građani su obavezni da se u zatvorenim prostorijama, pored nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, pridržavaju i uputstava ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Nepoštovanje ovih mjera zabrane sankcionisat će se u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Takođe, obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, i pridržavaju se uputstava ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Do 30.11.2020. godine ograničava se radno vrijeme u periodu od 06.00 do 22.00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i dr.), kao i priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr.).

Ovim zaključkom, do 30. novembra, u periodu od 22.00 do 06.00 časova, dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Do 30. novembra dozvoljene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane ЈZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja kovid 19 bolesti na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (bioskopi, pozorišta, muzeji i sl.) dužni su da organizuju svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane ЈZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance, te da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su, prema Zaključku, organizovati svoj rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa.

Takođe, dužni su održavati rastojanje osoba u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Nadzor nad sprovođenjem ovog Zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Јedinice lokalne samouprave dužne su da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, a u slučaju pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim Zaključkom i o tome obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona u Republici Srpskoj se primjenjuju uz ovaj zaključak, ističe se u saopštenju.

Ovaj zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije stupa na snagu danom donošenja.

Republički štab za vanredne situacije donio je danas i Zaključak o donaciji direktnih antigenskih testova za dokazivanje kovida 19 javnim bolničkim ustanovama. Za realizaciju ovog zaključka zadužen je ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Republički štab donio je i Zaključak o donaciji lične zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju javnim zdravstvenim ustanovama. Za realizaciju ovog zaključka zadužen je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Na današnjoj sjednici, Štab je donio i Zaključak o raspodjeli kontejnera javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, te zadužio Republičku upravu civilne zaštite Republike Srpske za realizaciju ovog zaključka.

Republički štab za vanredne situacije odobrio je nabavku 36 kontejnera za potrebe bolnica, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se