Revolucionarna inovacija Fikreta Čauševića iz Bihaća: Umjesto nafte u automobili sipa jestivo ulje

-Jestivo ulje ima viskozitet 37, a nafta ima 2,7 zbog toga dolazi do ljepljenja u karikama i motor vrlo brzo zariba, a dolazi i do kašnjenja u paljenju i javlja se crni dim. U zadnje tri godine došao sam na ideju kako da taj problem riješim. To sam riješio na taj način što sam postpuno modificirao motor, dodao sam mu tri preinake tako da taj sada troši danas potpuno ekološki obnovljivi izvor energije, čisto jestivo ulje iz trgovine- kaže Čaušević.

Ovakvo pogonsko gorivo ne samo da je jeftinije nego je i zdravije.

-Nema više CO2. Nema sumpora, olova. U ovom evropskom biodizelu ima otrovnih plinova koji su štetni za okoliš. Ovaj moj modicirani motor je motor budućnosti- tvrdi Čaušević

On kaže da sa litrom ulja njegov Mercedes može preći 20 kilometara. Na otvorenom putu troši pet, a u gradskoj vožnji šest litara.

-Zamislite da krenemo sa proizvodnjom vlastite energije. Zaposlit ćemo seljake da siju suncokret, uljenu repicu. Da proizvode svoju vlastitu energiju za pogon motora za sebe, a višak mogu prodavati-kaže Čaušević kojem je plan da pronađe partnera koji će biti zainteresiran da ovaj izum finansira.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se