Rijetka imena iz Gornjeg Kamengrada

MZ Gornji Kamengrad obuhvata naseljena mjesta Gornji Kamengrad i Okreč. U ovom mjestu nalazi se i onaj čuven po ljepoti vodopad rijeke Blihe.  U Gornjem Kamengradu sam prikupljajući neobična imena nailazio uglavnom na ona koja su mi i ranije bila neobična u Husimovcima i Donjem Kamengradu, što je bilo za očekivati jer se sva ta mjesta nadovezuju jedno na drugo. Ovdje nisam navodio ta imena koja se ponavljaju ali na svu sreću prikupio sam nešto novih imena koja se meni osobno čine neobična jer ih u mome kraju možda i nikako nema.

Naravno, napomenut ću da prethodno pročitate tekstove pod nazivima Nekoliko neobičnih imena iz Husimovaca i Rijetka imena iz Donjeg Kamengrada kako bi riješili neke nedoumice koje bi vam se prilikom čitanja evidentiranih imena mogle javiti. Neka od ovih imena su izuzetno lijepa i imaju svoju vezu sa tradicijom, imaju u sebi dašak istoka, ili su pak moderna iskombinirana od nekih imena i slogova.

Ovdje sam vodio računa o tome da popišem toponime i hidronime što ranije nisam činio. Tako da su hidronimi koji se mogu čuti, vidjeti i osjetiti na području  MZ Gornji Kamengrad slijedeći : Topola, Hatiraj, Vrški potok, Lug, Zdena, Hendek, Buća i Bliha.

Toponimi kojima oni nazovaju određena područja, svoja imanja i zaseoke možda korijene vuku još iz doba Slavena, dok postoje česti toponimi koji se pronalaze diljem naše zemlje poput Lug, Šibovi, Bara i slično. Dakle, toponimi koje sam evidentirao su : Klanac, Vinograd, Okreč, Grić, Podjasžnica, Osoje, Luka, Ćubar, Lipa, Kupinjavo brdo, Višnje, Soline, Vozik, Ćaira, Krušnik, Malo Majdanište, Majdanište, Kličkovići, Oršilje, Topolik, Brezici, Ravnice, Grab, Zelenika, Ljutovik, Redak, Lisičak, Lokva, Dijelo, Pahlina, Pravanuša, Osredak, Barica, Dajidovci, Do, Zapatak, Krivače, Krčevina, Podkisak, Duboka dolina, Brig, Grahovište, Puzaljka, Kličkovci, Staze, Lipin do, Brižina, Zećka, Tabašnica, Bara, Dajdovica, Hodžića bašča, Jošovka, Tukonja, Mlinište, Vodice, Palanka, Ragibovac, Plećina, Privale, Šiljak, Zanoga, Jašovka, Jašovka pećina, Kaljguza, Prisadi, Ikanovac…

Pošto su vlastita imena i bila povod ovome tekstu sada ću vam i njih prezentirati, a ovdje ih je ukupno 31, i opet napominjem da je bilo jako puno imena koja sam već evidentirao u susjednim mjestima. Meni neobična imena koja sam ovdje prikupio a ranije nisam čuo su :

 

Ćetiba

Devla

Dure

Đulejmana

Elfa

Elmin

Fajlo

Fejzija

Gope

Hamzo

Hanča

Hadžija

Hadžera

Jasin

Karanfil

Mazif

Nesija

Razim

Samidin

Sefira

Sejid

Senahed

Senadeta

Senahed

Sudka

Sevdžad

Veiz

Vezid

Zaifa

Zemine

Zemka

Još jednom moram napomenuti da su ovo vlastita imena ljudi, koja im se nalaze u dokumentima ili na nadgrobnim pločama, te da ista imaju svoj trag u MZ Gornji Kamengrad, što znači da je neko rođen u Gornjem Kamengradu i ja sam tu doznao za njegovo ime a on možda živi u Austriji ili ko zna gdje. Iskrena mi je namjera i želja da objedinim i sačuvam što više imena karakterističnih za Krajinu, već sam po selima uz Blihu prikupio 144 imena. Ljudi gdje god da idu, i šta god rade sa sobom nose svoje ime, čak i nakon života jedino je ime ono što postoji i što nas nadživi.

Lijep pozdrav svima.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se