Naslovnica MAGAZIN Roditeljske dileme: Treba li djeci podvaljivati zdravu hranu Seinfeld savjetuje kako malenima...

Roditeljske dileme: Treba li djeci podvaljivati zdravu hranu Seinfeld savjetuje kako malenima podvaliti brokulu, mrkvu, tikvu i to u hrani

0

Džesika Seinfeld (Jessica), supruga poznatog američkog komičara Džerija (Jerry), napisala je knjigu “Varljivo ukusno: Male tajne kako djecu natjerati da jedu zdravu hranu”, koja je postala pravi hit.

U njoj savjetuje kako malenima podvaliti brokulu, mrkvu, tikvu i to u hrani koju najviše vole. Tako naprimjer, ona kaže da djeca neće primijetiti ukoliko im u kolače stavite pasiranu brokulu ili mrkvu, ili pire od karfiola u čokoladni puding.

Roditeljima, također, savjetuje da pasiranu tikvu mogu staviti u lazanje i da to neće utjecati na njihov okus, a pire od povrća možete dodavati i u tijesto za palačinke, razne umake i prelive.

Seinfeld daje i konkretne recepte, ali osnovna ideja je kako prokrijumčariti voće i povrće u omiljena jela malenih. Knjiga je izazvala mnogobrojne kontroverze, pa su se mnogi stručnjaci pobunili protiv metode “podmetanja”, jer smatraju da skrivanje povrća i voća ustvari uopće ne pomaže da ih djeca prihvate.

Kao alternativu nude pripremanje povrća na drugačiji i ukusniji način i uključivanje djece u pripremanje obroka.