SAD izveo napad na zračnu bazu u Siriji: Ispalili 59 projektila, poginulo četvero sirijskih vojnika

07:55 Vladimir Putin vjeruje da američki napad na Siriji krši međunarodno pravo.

07:35 SAD se oglasila rekavši da nakon ovog napada ne planiraju nova djelovanja u Siriji.

Raketni napad koji su SAD izvele u Siriji bio “jedini” i očekuje se da ostane tako jer u ovom trenutku ne postoje planovi za eskalaciju, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za Reuters.

Ovaj zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da se vjeruje da napad ne predstavlja signal velike promjene u fokusu predsjednika SAD Donalda Trampa koji je sada usredsređen na domaću politiku, prenosi Tanjug.

07:05 Sjedinjene Američke Države je izveo napad projektilima na zračnu bazu u Siriji kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem na grad koji drže pobunjenici.

Pentagon je izvijestio da je tokom noći ispaljeno 59 Tomahawka s razarača na istoku Sredozemnog mora.

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je u obraćanju putem televizije da je iz te baze izveden napad hemijskim oružjem te je pozvao sve civilizirane nacije da pomognu u borbi protiv Sirije, prenosi BBC.

Sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada nazvao je diktatorom te naglasio da je djelovao u interesu sigurnosti SAD-a.

Iz Rusije su stigle osude ovog napada. Šef odbora ruskog senata za sigurnost i odbranu Viktor Ozerov rekao je da je ovaj napad čin agresije na članica UN-a, dodajući da će Moskva sazvati hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Iz Sirijske promatračnice za ljudska prava izvijestili su da je poginulo barem četvero sirijskih vojnika te da je baza u napadu potpuno razorena. Guverner sirijske provincije Homs Talal Barazi rekao je za Reuters da u napadu ima mrtvih.

Američki obrambeni dužnosnik rekao je za CNN da su Rusi bili prisutni u bazi, ali da njihova uloga nije odmah bila jasna. Reuters navodi da su američki dužnosnici rekli da su obavijestili ruske snage uoči napada te da nije bilo napada na dijelovima baze u kojima su bili prisutni Rusi.

Iz Rusije su stigle osude napada. Šef odbora ruskog senata za sigurnost i obranu Viktor Ozerov rekao je da je ovaj napad čin agresije na članica UN-a, dodajući da će Moskva sazvati hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Britanska vlada izvijestila je da u potpunosti podupire napade kao primjeren odgovor na barbarski napad kemijskim oružjem.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izdao je saopćenje u kojem kaže da potpuno podržava  napade.

– Riječima i djelima, predsjednik Trump poslao je jaku i jasnu poruku danas da upotreba i širenje hemijskog oružja neće biti tolerirana – rekao je Netanyahu.

I Saudijska Arabija podržala je napad.

Američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je da Washington prije napada nije kontaktirao rusko vodstvo ni na kojom nivou.

– Nije bilo kontakata s Moskvom, s predsjednikom Putinom – rekao je Tillerson.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se