SAD neće Turskoj prodati vojne avione ako Ankara od Rusa kupi moćni raketni sistem

IZVORavaz.ba

Ako kupi te sisteme, Turska će biti i predmet sankcija pod mjerama koje je predsjednik Donald Tramp (Trump) potpisao prošlog ljeta, istaknuo je na svjedočenju u senatu Ves Mičel (Wess Mitchell), pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja, prenosi Index.hr.

Tim se zakonom o sankcijama, poznatim kao CAATSA, traži kažnjavanje firmi koje sarađuju s ruskom odbrambenom industrijom.

– Bili smo jasni da će kupovina S-400 neizbježno ugroziti mogućnost turske vojno-industrijske saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući avione F-35 – rekao je Mičel pododboru za međunarodne odnose na saslušanju o odnosima s Evropom.

Vašington i Ankara proteklih su mjeseci pogoršali svoje odnose zbog niza pitanja, poput američke politike u Siriji i pravnih postupaka koji se vode protiv američkih državljana u Turskoj od kojih je najistaknutiji američki pastor Endrju Branson (Andrew Brunson), optužen za terorizam.

Mičel procjenjuje da je u Turskoj pritvoreno oko dvadeset Amerikanaca od kojih mnogi imaju dvojno državljanstvo.

No također je i pohvalio Tursku, članicu NATO-a, kao “ključnog saveznika i partnera”, spomenuvši podršku kampanji u borbi protiv ISIL-a.

– Vrlo blisko sarađujemo s njima u obavještajnom i drugim područjima, no to bi se moglo poboljšati – smatra on.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se