13.5 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

Samir Muminović predstavio svoj izborni program sa porukom “Vratimo život u naš grad”

Samir Muminović je jedini kandidat za Gradonačelnika Grada Bihaća koji se u kampanji nije bavio drugim kandidatima nego konkretnim radom na terenu i upoznavanjem sa trenutnim stanjem u gradu kako bi na osnovu tih parametara sačinio i predstavio svoj program pod nazivom "Vratimo život u naš grad".

Predsjednik GO SDA Bihać i kandidat za Gradonačelnika Grada Bihaća Dr. Samir Muminović je danas u prostorijama Hotela “Park” u Bihaću službeno predstavio svoj program pod nazivom “Vratimo život u naš grad“.

Na samom početku dr. Muminović je rekao kako svi kandidati za Gradonačelnika Bihaća obično govore o svemu onom što u posljednje vrijeme nije dobro u našem gradu, ali da malo njih govori o konkretnim stvarima koje bi uradili ukoliko postanu gradonačelnici. Upravo zbog toga dr. Muminović se opredjelio za konkretna rješenja koja su realna, ostvariva i koja su u ovom trenutku najpotrebnija za građane Bihaća.

Za početak, moram naglasiti da SDA stranka nije imala svog načelnika u Bihaću u posljednje 4 godine, ali da je itekako radila i svojim nesebičnim zalaganjem pojedinaca uspjela obezbjediti velika novčana sredstva sa federalnog nivoa. Nekoliko veoma važnih projekata je realizirano, a nažalost, velika većina nije i ako su sredstva obezbjeđena i dan danas su operativna. Razlog toga je nedovoljno zalaganje gradskih vlasti i nerješeni imovinsko-pravni odnosi koje bi trebala rješiti gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom.

Ukoliko Bišćani i Bišćanke mene izaberu za gradonačelnika, ja vam obećavam da ću završiti sve započete, a pokrenuti sve realne projekte za naš grad. Bihać više nikad neće biti grad bez stranih i domaćin investicija. Bihać više nikad neće odbiti veliki trgovački centar poput BBI-a i investiciju od preko 30 miliona KM. Bihać više neće biti migrantski centar,a mi ćemo zajedničkim snagama Bihaću vratiti stari sjaj i postaviti ga na broj jedan turističkih gradova u Bosni i Hercegovini i šire. Da bi postigli željeni cilj, moramo zasukati rukave i raditi.

Ovom prilikom ću vam predstaviti nekoliko projekata koje je GO SDA stranke preko svojih stranačkih kolega iz Federacije obezbjedilo za Grad Bihać:

  • Izgradnja obilaznice Kamenica – Izačić – projekat koji ćemo uljepšati i olakšati ulaz u našu državu, a samim tim obezbijediti bolju putnu povezanost između susjednih država i Bihaća. Za ovu obilaznicu su obezbjeđena sredstva u iznosu od skoro 14 miliona KM.
  • Kružni tok na Kamenici – Ceste Federacije u svom planu obezbjedile 863 300 KM, ali još uvijek se čekaju gradske službe koje trebaju riješiti imovinsko-prave odnose i ukoliko to ubrzo ne učine, ovaj projekat bi mogao ostati nerealiziran.
  • Modernezacija ceste M5 od Bedema do Kamenice koja je jednim djelom u toku. Sa dvije strane planiran trotoar i biciklistička staza koju možda nećemo moći realizovati. Razlog nerealizacije bi mogao biti kružni tok koji je planiran na sredini puta između Bedema i Kamenice – tačnije na raskrsnici prema poslovnim centrima Bingo i Fis,a za koji gradske službe zadužene za ovaj dio posla još uvijek nisu riješile imovinsko-pravne odnose. Planirana sredstva u budžetu JP Cesta Federacije su 600 000 KM.
  • Na izlazu iz Bihaća u planu je traka za spora vozila na pravcu Ripač – Gorjevac – Dubovsko i obezbjeđena su sredstva od oko 5 miliona KM.
  • Izgradnja obilaznice Bihać – Bosanska Krupa na dionici Jablanska ulica – Mali Lug za koju je već obezbjeđeno skoro 8 miliona KM također od strane firme JP Ceste Federacije.
  • Za aerodrom u Bihaću u čijoj ćemo izgradnji istrajati je dosada prebačeno 7 980 935 KM dok je prije nekoliko odobreno dodatnih 500 000 KM za izgradnju i 300 000 KM za troškove poslovanja JP Aerodrom Bihać.
  • U toku su radovi na asfaltiranju puta od Orašca do Ptrbačkog buka u dužini od 5 km, a za ovaj projekat je obezbjeđeno 1 milion KM također sa nivoa FBIH, a imamo obećanja da ćemo uskoro završiti i preostala 3 km puta u vrijednosti od oko 600 000 KM. Moram naglasiti da je prije nekoliko dana dovedena voda na Štrbački buk.
  • Vijećnici GO SDA Bihać su već pokrenuli inicijativu za vraćanje Lječilišta Gata u nadležnost grada što bi obezbijedilo uslove za buduće investitore koje planiram dovesti. Grad Bihać trenutno nema novca za ovu priču, ali sam siguran da bi mnogi strani investitori uložili značajna sredstva kako bi Bihać dobio savremeni centar za odmor i rehabilitaciju.
  • Velikim djelom sredstvima Federacije smo izgradili ili započeli izgradnje dvorana u Orašcu, Izačiću, Gati, Brekovici i Jezeru. Dvorana u Orašcu je završena, a kada ja postanem gradonačelnik, u toku mog mandata se i preostale dvorane moraju završiti.
  • Po ulasku naših vijećnika u koaliciju u Gradu Bihaću, odmah smo pokrenuli i rekonstrukciju jedine velike dvorane u našem gradu (Dvorana “Luke”), a investicija je preko 2 miliona KM.

Ovo su samo neki od projekata sa federalnog nivoa koje smo našim zalaganjem uspjeli započeti, a neke i završiti, a nismo bili dio vlasti u prve 3 godine mandata. Po dolasku na vlast, odmah smo obezbijedili financijsku konstrukciju za dvoranu “Luke” i samim tim pokazali građanima da nam treba vlast, ali i gradonačelnik koji želi raditi kako bi što više novca iz Sarajeva došlo u Bihać. Zamislite samo činjenicu da druge opštine dobiju znatno manje sredstava od Federacije, ali su uspjeli realizirati projekte kružnog toga, raskrsnica i trotoara, dok je Grad Bihać dobio znatno više sredstava, a samo sitne stvari smo završili što dovoljno govori o jako slabom intezitetu rada Gradske uprave.

Za kraj, želim spomenuti migrantsku krizu koja je bukvalno uništila turizam u našem gradu, ali i unijela strah u naše sugrađane do te mjere da je više ljudi hodalo ulicama u ratu nego u proteklih nekoliko mjeseci. Smatram da trebamo trajno zatvoriti sve napuštene objekte, povući sve saglasnosti koje je vlast iz prošlog mandata dala IOM-u i ostalim međunarodnim migrantskim organizacijama, tražiti intervenciju policije da se migrantima zabrani dolazak u grad i samim tim dati neku sigurnost potencijalnim investitorima kako bi se nakon 4 godine suše ponovo počeo razvijati Bihać.

 

 

 

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se