Sana u mjesecu ramazana

Sveti muslimanski mjesec posta, Ramazan, posljednjih godina je u mnogim gradovima širom Bosne i Hercegovine, a posebno u Sanskom Mostu, postao ne samo vjerski, nego i društveni događaj. Ramazan u našem gradu, osim posta i činjenja djela iz pokornosti prema Bogu, donosi i prijateljska okupljanja poslije iftara (večernjeg obroka za postače), druženja do sehura (vremena početka posta) i poseban duh u grad.

Kad se sa munara sanskih džamija oglasi ezan za akšam, i označi vrijeme iftara, Sanjani, ali i svi oni koji u ovom gradu provode ovaj sveti mjesec, sjedaju za sofre sa svojim porodicama i prijateljima, kako bi čarolija ramazanske noći počela.

Tad se širi miris najljepših jela koje sanski ugostitelji spremaju za postače, a iz pekara se osjeti miris ramazanskih somuna. Zvuk kašika i čaša postača koji u tom trenutku prekidaju svoj post, kojim se odriču svih jela, pića i drugih tjelesnih užitaka, stvaraju jedinstvenu iftarsku simfoniju.

Ovaj novinarski portal namjerava građane Sanskog Mosta, izvjestiti o postu, izvršavanju islamskih dužnosti, organizaciji iftara itd. Želimo vam približiti i predstaviti ramazanske dane i tradicije određenih džemata.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se