Sanjani iz dijaspore u rodnom gradu otvorili 200 radnih mjesta

Važno je istaći da je pokrenuto više privrednih subjekata ili su postojeći proširili obim svojih ekonomskih aktivnosti.

„Riječ je isključivo o radnim mjestima u neposrednoj proizvodnji, znači proizvodi se nova materijalna vrijednost i to je vrlo značajno ne samo za našu općinu, nego i za državu u cjelini. Većina ovih firmi izvozno je orijentisana, te ima stabilno i perspektivno tržište”, istakao je Hasanbegović, pišu Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, lokalne vlasti su u proteklom periodu omogućile niz pogodnosti za investitore, počevši od ubrzanja potrebnih procedura vezanih za registraciju poslovnih djelatnosti do uvođenja različitih administrativnih i komunalnih olakšica.

“Vrlo je značajno što se naši ljudi u dijaspori, koji su u proteklim godinama pokrenuli svoj biznis u stranim zemljama, sada interesuju za ulaganja u zavičaj. Za njih je to vrlo isplativo, s obzirom na povoljne cijene radne snage i sirovine, ali i blizinu evropskog tržišta”, kazao je Hasanbegović.

Jedan od uspješnih poduzetnika porijeklom s ovih prostora je Elvis Smajlović, vlasnik građevinskog preduzeća u Njemačkoj, gdje već dugo živi i radi. Smajlović je prošle godine u mjestu Suhača, nadomak Sanskog Mosta, u izgradnju proizvodnog pogona za plastičnu stolariju “Delta plus” uložio preko dva miliona maraka, a trenutno je u njegovoj firmi zaposleno 35 radnika.

“Ovo je poduhvat kojeg realizujem u saradnji sa poslovnim partnerima i želja mi je bila da upravo u rodnom kraju otvorim ovaj proizvodni pogon. Oko 90 posto proizvodnje izvozimo u Njemačku, a uskoro planiramo i proširenje proizvodnje i nova zapošljavanja”, kazao je Smajlović.

Još jedan od onih koji su kapital zarađen u inostranstvu uložili u rodni grad je i vlasnik građevinske firme Hikmet Kurbegović, koji je nedavno pokrenuo preduzeće za proizvodnju metalskih proizvoda koji se izvoze na evropsko tržište.

“Radi se o izuzetno perspektivnoj proizvodnji i trenutno zapošljavam 26 radnika, s tim da do kraja godine planiramo nabavku novih CNC mašina i zapošljavanje još 10 radnika”, rekao je Kurbegović.

Muhamed Bilajbegović, Sanjanin koji već punih 25 godina živi i radi u Švedskoj, odlučio je osnovati farmu muznih goveda u rodnom selu Čaplje i u ovaj projekat je uložio 200.000 maraka. Bilajbegović kaže da je njegov motiv za ovaj projekat bio da u mjestu gdje je rođen napravi nešto moderno i proevropsko i da pokrene nova radna mjesta.

Kako kaže, početak izvoza mlijeka u Evropu donijeće dodatnu sigurnost tokom samog procesa proizvodnje, s obzirom na to da će garantovati plasman mlijeka, koje će se moći plasirati na znatno veće tržište.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se